Alinierea planetelor în perioada 17-28 iunie

Update
In 19 iunie a.c.  dimineata, incepand cu ora 4:00,  am fost cu telescopul pe campul din padurea Ceala, pentru observarea conjunctiei, atat prin telescop, cat si cu ochiul liber. Cu cei prezenti, am observat pe rand planetle si cratere lunare, prin telescopul newtonian pe montura dobson cu oglinda de 203mm f/5

Mai jos cateva fotografii de la eveniment













Cei care în perioada 17-28 Iunie a.c. se trezesc devreme, vor avea parte de o surpriză rară: toate cele cinci planete vizibile ușor* cu ochiul liber (Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn) se vor alinia pe cer.

Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn se vor alinia în ordinea depărtării lor față de Soare, așa cum sunt văzute din emisfera noastră nordică. Acestea vor putea fi observate deodată, pe cerul de dinainte de răsăritul Soarelui. 
In același timp sunt vizibile pe cer și planetele Uranus si Neptun. 
Dar pentru observarea lui Uranus este nevoie de cel puțin un binoclu iar Neptun este observabil doar prin telescop.

Una dintre cele mai bune zile pentru a încerca observarea alinierii planetelor va fi 24 Iunie a.c., când si Luna, in formă  de semilună, va fi vizibilă între Venus și Marte, marcând poziția Pamântului.

Alinierea se poate observa cel mai bine în jurul orei 5 dimineața (aprox 4:40 - 5:15).

Succes !  

*Notă : observatorii cu văz foarte bun, aflați in condiții favorabile, pot uneori să vadă planeta Uranus cu ochiul liber. Dă-ne de știre daca  ți-a reusit o asemenea observație !


Planetele (marcate cu roșu) Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt vizibile cu ochiul liber.
Uranus și Neptun (marcate cu verde)  se pot observa doar prin telescop sau binoclu.



Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche