Noaptea cercetatorilor /BEasciEntiSt/BEES 2018 in Arad ,Romania


Astronomii amatori din Arad si membrii ai Astroclubului ''Galaxis'' au participat la actiunea ''Noaptea cercetatorilor'' sub egida ''Societatii Romane Pentru Astronomie Culturala'' , cu sprijinul Universitatii ''Aurel Vlaicu'' si a shoping center-ului ''Atrium Mall'' din Arad.

''Noaptea Cercetatorilor'' este o actiune in care suntem invitati cu mic , cu mare , sa cunoastem fascinanta lume a cercetarii stiintifice.

 https://docs.wixstatic.com/ugd/c9353b_e863...14a47e.pdf

Vineri seara ,pe 28 Septembrie , am devenit la Atrium Mall cetateni ai Stiintei,am participat la o seara de experimente si de aventuri stiintifice.
Cercetarea stiintifica este un bun comun care a fost impartasit tuturor si ,mai ales, tinerei generatii ,celor care vor fi cercetatorii lumii de maine.

Actiunea ''Noaptea cercetatorilor'' s-a desfasurat intre orele 17:00-22:00 la Atrium Mall.
''Societatea Romana Pentru Astronomie Culturala'' a derulat activitatea ''Timpul Soarelui:cum construim un cadran solar'' de la ora 17:00 sub indrumarea prof. Camelia Kallos.
Activitatea ''Cerul mai aproape prin telescop'' ( observatii astronomice practice prin telescop) a inceput pe terasa Atrium Mall de la ora 19:30 sub indrumarea autorului.

La ora 21:00 a avut loc o tombola (cu premii evident stiintifice !) dar numai cine a participat la ''Noaptea cercetatorilor'' a putut sa castige!

Multumim d-lui Marc Frincu , presedinte al SRPAC , d-lui Viorel Ardelean , de la Universitatea ''Aurel Vlaicu'' , organizator al evenimentului si managerilor Atrium Mall pentru conditiile asigurate.

Am avut drept merinde pentru suflet aceasta cugetare : ''Intelept este nu cel care cunoaste toate raspunsurile ci cel care cunoaste toate intrebarile''.

Posterul evenimentului :


Sigla ''Societatii Romane Pentru Astronomie Culturala'' (in interpretarea subsemnatului) :Standul SRPAC de la BEES Arad 2018 :

Instantanee  de la ''Timpul Soarelui :cum construim un cadran solar'' ,folosind sabloanele create de catre Dan Uza ,membru fondator al SRPAC si erudit cunoscator al Gnomonicii.
Activitatea copiilor a fost indrumata cu un entuziasm molipsitor si cu un deosebit tact pedagogic de catre profesoarele Camelia Kallos si Simona Szedlak.

 ''Fabrica de cadrane solare'' in plin proces de productie !S-au facut ''observatii'' de divertisment cu o luneta Galilei 4x :
 Unul dintre sabloane este destinat construirii machetei sanctuarului neolitic de la Parta.
 Cadran solar...la purtator !D-na profesoara Simona Szedlak si constructorii sai de cadrane solare.
 D-na profesoara Camelia Kallos si echipa de constructori juniori de cadrane solare !Urale in cinstea Astronomiei  la finalul activitatii!Au urmat apoi  observatiile practice prin telescop ,de pe terasa Atrium Mall.
Instrumentul folosit a fost reflectorul veteran in montura Dobson al autorului de 125mm F/6.9 , rasfatat cu denumirea de ''Ratusca cea urata''.
Da, ratusca urata la lumina zilei , cat timp Soarele este pe cer...
Dupa lasarea intunericului insa ,ratusca cea urata se transforma miraculos intr-o superba lebada care ne poarta pe aripile ei spre infinitul Universului astral!
Am facut impreuna cu d-na prof. Camelia Kallos o estimare a numarului de  participanti care au privit astrii prin telescop in acea seara.
Am estimat asadar ca cel putin 220 de persoane , savanti mici sau adulti  ai ''Noptii  cercetatorilor'' au admirat globul rosiatic al planetei Marte , planeta inelata  Saturn avand in apropiere satelitul Titan , steaua  dubla Albireo ,steaua multipla Alcor-Mizar si Roiul  Dublu din Perseu.
La sfarsitul observatiei ,Luna de curand rasarita si scufundata inca in ceata oranj a orizontului a smuls exclamatii de admiratie !

                                                                          Am construit cadrane solare , am observat astrii cu telescopul,am cunoscut tineri constructori aradeni de motoare racheta , am facut cunostinta cu un ambitios astronom amator dornic sa devina astronom profesionist ...
Standul SRPAC a fost vizitat de catre d-na prof.dr. Ramona Lile ,rector UAV , de catre dl. Cionca Arghir , presedintele Consiliului Judetean Arad, de catre fiica mea Anca, de catre prietenul si colegul de Astroclub dl. ing. Nicu Balica si de multi,multi altii.
Am impartit zeci de fluturasi ai societatii ,am facut propaganda in favoarea Astronomiei , am legat noi prietenii.

Sper insa ca voi fi iertat de catre d-na rector,de catre dl. presedinte si de catre toti ceilalti atunci cand am sa va spun care a fost pentru mine momentul culminant al serii.
Nu , nu a fost nici tombola...
Momentul culminant al serii ,un moment de entuziasm aproape mistic s-a intamplat la sfarsitul construirii cadranelor solare cand copiii , cuprinsi de entuziasm au scandat in urale : ''Astronomia!!!''.
Strasnica seara !

Multumesc Domnului ca mi-a  daruit aceasta zi si acesti prieteni care au recladit intr-o clipita nadejdea in inima mea !


 Mircea Pteancu

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche