Cometa C/2020 F3 NEOWISE se îndreaptă în această perioadă în vecinătatea Pământului și este vizibilă cu ochiul liber, inclusiv din România. Neowise e, de altfel, cea mai spectaculoasă cometă din ultimii 25 de ani, pe cerul Emisferei Nordice.
Cometa are un nucleu cu diametrul de 5 kilometri. Cel mai aproape de Terra va fi la distanța de 103 milioane de kilometri. Foto: Torma Csaba |
Cometa a fost descoperită pe 27 martie 2020 de NASA, cu telescopul spațial în infraroșu Neowise, care i-a dat și numele. Are și denumirea sistematică C/2020 F3, fiind cea de-a treia cometă descoperită în luna martie a acestui an.
Neowise este vizibilă cu ochiul liber. Pentru a putea vedea pe deplin coada cometei, recomandăm totuși folosirea unui binoclu sau a altor instrumente optice. Cea mai optimă perioadă de observare ar fi 15 - 25 iulie. Pentru a o vedea va trebui să priviți pe cer fie seara, fie dimineața. La începutul lunii se vede mai bine dimineața, în jurul orei 4, iar după data de 12 iulie o puteți vedea și seara dupa ora 22:30.
Puteți găsi cometa folosind hărțile de mai jos. Recomandam să cunoașteți constelația Ursa Mare. Cometa se află în locurile indicate pe hartă.
Puteți găsi cometa folosind hărțile de mai jos. Recomandam să cunoașteți constelația Ursa Mare. Cometa se află în locurile indicate pe hartă.
Cometa Neowise Foto: Balint Forro Eugen |
Cometa Neowise Foto: Torma Csaba |
Surse:
https://www.astro-urseanu.ro/c2020f3.html
https://observatornews.ro/stiinta/cometa-neowise-vizibila-emisfera-nordica-376961.html
Trimiteți un comentariu