Observatii ''din intamplare''


Miercuri 8 iulie, am iesit in padurea Ceala sa caut steaua dubla de binoclu Zeta Scorpii, care culmineaza la mica inaltime  deasupra orizontului si de aceea nu poate fi observata din oras.
Nu am reusit sa vad steaua dubla Zeta Sco dar totusi am vazut ceva interesant ... un telescop dobsonian ''Skywatcher'' 200/1200 mm in apropierea locului unde facem de obicei observatii cu colegii de la Astroclubul ''Galaxis''. Dupa ce am oprit langa telescop si ''m-am bagat in seama'', am aflat ca proprietarul telescopului este Iulian Georgescu.
Cu Iulian  vorbisem cu cateva saptamani in urma sa iesim la observatii la Maltaret si sa-l ajut sa se initieze in acest frumos hobby.
Iata ca intamplarea a creat ocazia potrivita asa ca am trecut la observatii.
Am improvizat o sesiune rapida, avand cam o ora la dispozitie pana sa apara Luna pe cer. Am incercat sa cuprind macar cate un obiect din cat mai multe tipuri de obiecte ceresti.
Astfel am observat, impreuna cu Iulian, astrii enumerati mai jos :



Roiuri sferice : M4 si M13

Galaxii : M51 in interactiune cu NGC5194

Roiuri  deschise: M11

Nebuloase planetare : M57 ''Ring Nebula''

Stele duble si multiple : Albireo si Alcor-Mizar

Planete: Saturn cu 3 sateliti vizibili si planeta Jupiter cu cei 4 sateliti galileeni si celebra ''Pata rosie /GRS'' ,in realitate un urias ciclon de lunga durata din atmosefra joviana

Am discutat cate putin despre oculare, metode de cautare, astrofoto, aspectul cerului vara si al celui de iarna si despre participarea lui Iulian la viitoarele noastre sesiuni de observatii astronomice.

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche