William Herschel si Uranus




William Herschel in lucrarea sa despre telescopul reflector de 40 picioare (cel dotat cu oglinda de 1.2 metri diametru), prezentata in fata Royal Society la  11 Iunie 1795:

''...Cand  locuiam la Bath ,eram deja de mult familiarizat cu teoria Opticii si a Mecanicii , imi lipsea doar acea experienta care este atat de necesara in partea practica a acestor stiinte.Aceasta mi-am insusit-o treptat acolo , in orele mele libere cand, ca amuzament ,am confectionat pentru uzul propriu numeroase telescoape Newton de 2 picioare ,5 picioare , 7 picioare ,10 picioare si de 20 picioare;inafara de cele de forma Gregory cu distante focale de 8 toli,12 toli,18 toli,2 picioare,3 picioare, 5 picioare si 10 picioare.
Metoda confectionarii instrumentelor  mele  din acea vreme ,cand metoda directa de a da forma vreunei sectiuni conice acestor oglinzi imi era inca necunoscuta ,era aceea de a avea multe oglinzi turnate din fiecare fel ,finisandu-le pe fiecare cat de bine puteam;apoi le selectionam prin incercari pe cele mai bune dintre ele si pe care le pastram;restul erau puse inapoi la repolisare.In acest mod am confectionat nu mai putin de 200 bucati de 7 picioare , 150 bucati de 10 picioare si cam 80 bucati de 20 picioare;fara a le socoti pe cele de forma Gregory si nici microscopul reflector al dr-ului Smith din care am confectionat de asemenea un mare numar''.

Am mai amintit acest lucru : atunci cand vorbim despre ''reflectorul de 7 picioare'' al lui Herschel ,trebuie sa avem in vedere ca pe atunci ,un asemenea instrument avea o definitie mai larga ,mai ''elastica'' decat cea din zilele noastre.
Reflectorul de 7 picioare al lui Herschel ,cel cu care a descoperit planeta Uranus de pilda , a fost dotat cu mai multe oglinzi al caror numitor comun erau focalele apropiate ca lungime.
Aperturile oglinzile folosite in acelasi ''telescop'' puteau sa difere apreciabil.
Dupa William Kitchiner , telescopul de 7 picioare pomenit mai sus a avut o oglinda de 5 toli deci 127mm diametru atunci cand a fost folosit  de catre W. Herschel in primul sau studiu sistematic al cerului  ,studiu  care a dus la descoperirea multor stele duble.
In acelasi tub se puteau monta si oglinzi mai mari ca diametru precum  cea de 6.2 toli ( 157mm) ,avand o distanta focala de  7 picioare ( 2135mm) si  cu care a fost descoperit Uranus in timpul celui de al doilea studiu sistematic al cerului efectuat  de William Herschel.



Iata primele fraze din relatarea descoperirii lui Uranus de catre William Herschel,comunicata de catre dr. Watson si citita in fata Royal Society la 26 Aprilie 1781 :

'' In seara de Marti , 13 Martie ,intre orele zece si unsprezece ,in timp ce examinam stelele mici din vecinatatea lui H Geminorum ,am remarcat una care era vizibil mai mare decat celelalte : fiind surprins de magnitudinea sa neobisnuita ,am comparat-o cu H Geminorum si cu steaua din patratul dintre Auriga si Gemenii si gasind ca este mai mare decat oricare dintre ele, am banuit-o ca ar fi o cometa.''



Iata de ce seara de 13 Martie este o seara deosebita pentru noi :astronomul amator William Herschel a descoperit in seara acelei zile a anului 1781 , o planeta mare a Sistemului Solar ,folosind un telescop de amator ,de constructie proprie.Un eveniment irepetabil si fara egal in intreaga istorie a Astronomiei !

Ca sa ne ''conectam'' in schema mare a lucrurilor ,iata mai jos cum a aratat cerul Aradului in seara /noaptea  de 13/14 Martie 1781 ,dupa Stellarium.




Aici vedem unde era Uranus pe cerul Aradului  la ora descoperirii sale de catre Herschel.


Iar in captura de ecran de mai jos vedem simulata imaginea pe care a vazut-o Herschel in telescopul sau de 7 picioare (2135mm) ,cu o apertura de 6.2'' (157mm) la marirea de 227x ,deci folosind un ocular de 9.4mm focal.


Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche