Jupiter Io si Ganymede 16/22-06-2019




Planeta Jupiter si satelitul Io obsevate prin telescop Omegon 304/1200,22.06.2019 ora 1:15(imd dupa iesirea din umbra planetei).Zwo ASI224 cu ADC+barlow3x.Stak din 30.000de carde(3min de captura) editare in PS si Lightroom si un pic cu Registax.(foto : Balint-Forro Eugen)



Jupiter si satelitul sau Ganymede in 16-06-2019 ora 0:20. Captura cu Zwo ASI224 cu ADC,barlow3x,telescop Newton Omegon Pro Astrograph 304/1200.stak din 25000 de cadre cu Autostakkert 3.Editare Registax si PS (foto : Balint-Forro Eugen)


Jupiter si Ganymede: Foto - Balint-Forro Eugen

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este cea mai mare dintre toate planetele din Sistemul solar.Are diametrul de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, o masă de 318 ori mai mare și un volum de 1300 ori mai mare.

Ganymede  este un satelit a lui Jupiter și cel mai mare satelit din Sistemul solar. El este al șaptelea satelit și al treilea dintre sateliții galileeni ca distanță față de Jupiter. El are un diametru de 5.268 km, fiind cu 8% mai mare decât planeta Mercur, dar cu o masă mai mică cu 45% . Diametrul lui este cu 2% mai mare ca a lui Titan, al doilea satelit ca mărime din Sistemul solar. Masa lui este de asemenea cea mai mare dintre toți sateliții planetari, fiind de 2,02 mai mare ca a Lunii (Wikipedia)

Ganymede : Foto - Balint-Forro Eugen


Io este unul dintre cei patru sateliți galileeni ai planetei Jupiter. Dintre salteliții lui Jupiter, Io este al treilea ca mărime și al patruleadin Sistemul solar. Este puțin mai mare decât Luna (satelitul natural al Terrei), având un diametru de 3,642 kilometri. El a fost denumit în cinstea lui Io, iubita lui Zeus, transformată de acesta într-o junincă (vacă tânără) cu scopul de a o ascunde de Hera. Io mai este poreclit planeta pizza deoarece este colorat ca atare.

IO : Foto - Balint-Forro Eugen



3 Comentarii

  1. Eugen

    Felicitari pentru imaginea foarte frumoasa a lui Jupiter cu satelitul sau Ganymede.
    Am observat si eu Jupiter la ora la care ai facut fotografia si am remarcat un satelit foarte apropiat de discul planetar.
    Iar fotografia lui Ganymede este de-a dreptul impresionanta !

    Cer senin si succes maxim la urmatoarele ''forrografii'' ale obiectelor ceresti ,Mircea

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche