Alerta de observatii : conjunctia Luna - Jupiter Vineri 9/10 August 2019

In noaptea de Vineri 9/10  August vom putea observa conjunctia Luna-Jupiter,adica apropierea aparenta pe bolta cereasca a celor doi astri.
In Celestial Calendar de Dave Mitsky citim  ca in data de 9 August ,la ora 23:00 UT ,Luna se va vedea la 2 grade Sud de Jupiter.


Relativ recent,Sambata 13 Iulie a.c. ,am observat o alta conjunctie a acelorasi astri.
Deoarece nu am gasit timpul necesar pentru a executa desenul observatiei,atasez aici schita facuta la ocular.
Atunci am folosit  reflectorul dobsonian ''Ratusca cea urata'' D=125mm F/6.9 la 27x ,obtinut cu ocularul Erfle TS 32mm WF.
Jupiter pe care se vedeau cele benzi ecuatoriale de culoare gri-maroniu ,insotit de cei patru sateliti galileeni ,s-a vazut in acelasi camp cu Luna ,bogata in detalii ''comme d'habitude''.
Diseara insa distanta aparenta dintre Luna si Jupiter va fi mai mare decat a fost pe 13 Iulie.
De asemenea ,la momentul apropierii maxime,Luna si Jupiter nu vor  mai fi deasupra orizontului nostru.
De aceea ,la conjunctia de azi 9 August planuiesc sa folosesc luneta ''zoth'' 90x600mm ,armata tot cu ocularul Erfle TS 32mm WF care la 19x imi va asigura un camp real pe cer de 3.7 grade.
Iata mai jos simularea in Stellarium a observarii conjunctiei Luna-Jupiter din 9/10 August ,prin echipamentul de mai sus,la ora 23:00 ODV ,adica 20:00 TU.
Altitudinea Lunii la acea ora va fi de 19 grade deci va fi nevoie de locatie cu orizont vestic deschis.Pentru a vedea Luna si Jupiter in acelasi camp vizual la ora 23:00 ODV , va fi nevoie de instrumente cu camp real de cel putin 3 grade.
Posesorii de binocluri vor avea ''locuri in loja'' la observarea conjunctiei  deoarece chiar si binoclurile de 20x au camp de 3 grade.
Celelalte ,cu mariri mai mici , au campuri mult mai mari.
Va urez cer senin si succes la observatii !

PS :in apropiere de Jupiter se va vedea roiul sferic de NGC 6235 de 7.2mv.
Ma rog,ar trebui sa se vada ...

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche