Obtinerea imaginilor de la satelitii meteo NOAA si METEOR

Cu ceva timp in urma, am auzit de la un prieten ca s-ar putea descarca prin unde radio  imagini de la diversii sateliti artificiali care orbiteaza in jurul Pamantului . 


Pe acea vreme mi s-a parut Science Fiction sa pot realiza asa ceva de la mine de acasa. 
Apoi am auzit de la un alt prieten ca se pot urmari meteorii ce intra in atmosfera,  tot prin unde radio asa ca am inceput sa studiez problema mai indeaproape. 
Am aflat ca exista pe piata asa numitele dongleuri usb RTLSDR care ,conectate la calculator, devin aparat radio cu care se poate monitoriza spectrul radio cuprins intre 27Mhz-1700Mhz. Am comandat acel stick, ce a costat 70Ron, am descarcat aplicatia SDR# si a inceput aventura cu ajutorul  unei antene simple.

Dongle-ul USB RTLSDR
Aplicatia SDR#

Am inceput sa studiez despre radio, frecvente si antene si ,in scurt timp ,am reusit sa ascult pe langa posturile radio locale, diverse comunicatii de radioamatori,din aviatie si ce se mai gasea prin spectru. Cu o cautare pe Internet am aflat  si de ce este nevoie pentru descarcarea imaginilor de pe satelitii meteo NOAA si Meteor. 
Am construit o antena V dipole conform planurilor gasite pe net. 



Linkurile care m-au ajutat le gasiti aici :

DESPRE ANTENA:


TUTORIAL RECEPTIE (si aplicatiile necesare cu linkuri, gen ''Orbitron'' pt urmarirea trecerilor satelitilor, ''WXtoimg'' pt decodare, ''Virtual audio cable'' pt trimiterea semnalului din SDR# in programul WXtoimg pt decodare) : 


Mai jos puteti vedea primele imagini descarcate de mine :






















Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche