Trecerea lui Mercur prin fața Soarelui

Un tranzit al lui Mercur prin fața Soarelui, vizibil de pe Pământ, se va produce la 11 noiembrie 2019. Fenomenul va fi parțial vizibil de pe teritoriul României.



Durata totală a tranzitului, de la primul contact, până la ultimul contact, va fi de 5 ore 28 min. 47 secunde. 






Observarea tranzitului

Primul contact se va produce la orele 14:35 TLR, și se va încheia, pentru observatorii din Europa, după apusul Soarelui. Prin urmare, nu va putea fi urmărită ieșirea lui Mercur de pe discul Soarelui, din România.

Trecerea lui Mercur prin fața Soarelui este un eveniment destul de rar. Tranzitul anterior s-a produs la 9 mai 2016, iar următoarele tranzituri vor avea loc la 13 noiembrie 2032 și 7 noiembrie 2039.

Planeta Mercur va apărea ca un mic disc negru care se deplasează peste discul Soarelui, pe o traiectorie aproape dreaptă, în câteva ore. Imaginea planetei Mercur este prea mică pentru a putea fi văzută cu ochiul liber trecând prin fața Soarelui. Prin urmare este necesară mărirea imaginii cu ajutorul unei lunete sau a unui telescop, sau chiar a unui binoclu, pentru a detecta trecerea micului disc negru prin fața fotosferei stelei noastre.

Cum se poate observa

Cei care doresc să observe fenomenul au de urmat următorii pași: să găsească un loc de unde Soarele se vede bine și la apus. Orizontul vestic trebuie să fie liber pentru că planeta încă se va afla pe Soare când acesta va fi foarte apropiat de orizont.

Fenomenul începe în jurul orei 14:35 și Soarele apune pe la ora 17 deci o oră și jumătate pentru observații.

  
Pentru siguranță trebuie respectate aceleași reguli de protecție ca în cazul tuturor eclipselor solare (filtre speciale așezate în fața obiectivului instrumentului astronomic).
Atenție! Observarea discului solar fără protecție poate provoca leziuni permanente ochilor sau chiar orbire. 

Soarele poate fi privit în siguranță NUMAI prin filtre, iar planeta nu poate fi văzută decât prin telescop, așa că obsevarea fenomenului va fi mai dificilă. NU priviți Soarele prin cd-uri, dischete, ochelari de Soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că veți orbi. NU priviți Soarele prin binocluri sau instrumente astronomice pentru că veți orbi instantaneu. 
Dacă doriți să vă uitați printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop) folosiți neapărat folie specială (se găsește la magazinele de astronomie), ce se pune în fața obiectivului 




Pentru cei interesați să observe tranzitul, membrii astroclubului Galaxis, vor fi cu telescoapele  in zona lacului Măltăreț din padurea Ceala începând cu ora 14:15. Locația exacta, în funcție de vizibilitatea soarelui, o vom anunța pe pagina noastră Facebook

Locul de observații. Vom cauta in jurul lacului locația cu cea mai buna vizibilitate

Text preluat de pe wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Tranzitul_lui_Mercur) si situl astroclubului Vasile Urseanu. (https://www.astro-urseanu.ro/tranzit_mercur.html)
Completare ,la 10 Noiembrie a.c. / mpt :
Am discutat -candva pe la inceputul anului - subiectul tranzitului lui Mercur cu dl. prof. Adam de la Asociatia Astronomica ''Sirius'' din Barlad si cu dl. V. Scurtu din Iasi.
Au rezultat diagramele de mai jos ,particularizate pentru Arad, Barlad si Iasi.
In prima diagrama ,situl ''timeanddate.com'' a precizat ca din Romania tranzitul va fi vizibil doar partial (ca durata).
In celelalte ni se dau momentele tranzitului pentru cele trei locatii.
Cer senin si succes la observatii !





















Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche