Observatii de Miercuri 22 Aprilie 2020

Miercuri 22 Aprilie a.c. am avut parte de o seara de observatii ... era sa scriu ''comci-comca''.
Dar daca stau si ma gandesc mai bine, a fost totusi o seara buna, in care am vazut lucruri noi pentru mine.
Cam putine ce-i drept dar asa pare ca stau lucrurile in imparatia Leului Mic, ai nevoie de apertura ca sa vezi galaxiile slab luminoase de acolo.

-Prima galaxie detectabila cu dobsonianul de 200mm a fost NGC 3414, o galaxie care figureaza sub indicativul Arp 162 in catalogul de ciudatenii galactice a lui Halton Arp. La 205x, in ocularul Radian 6mm, aceasta galaxie prezinta o forma alungita pe directia NE-SV iar cu privirea periferica se zareste o anumita asimetrie.
Mai jos este o schita electronica a galaxiei NGC 3414, in baza unei capturi de ecran din Aladin Lite a unei fotografii SDSS9 si in care am notat datele observatiei mele folosind Paint.

NGC 3414 


Ma bucur mult ca am sesizat acea asimetrie  de luminozitate a lui NGC 3414 deoarece a doua zi, facandu-mi lectiile legate de cele vazute, aflu ca aceasta face trimitere spre anomaliile care au dus la includerea ei in Catalogul Arp.
Aflam dintr-un extras prin google books din ''Atlas of Galaxies'' a lui Ronald J. Buta s.a. ca in 2004 Silchenko si Afanasiev au considerat NGC 3414 cel mai misterios obiect al studiului lor asupra inelelor polare ale galaxiilor tip S0. Nu se stie daca ceea ce pare a fi o bara nu este de fapt un inel polar de mari dimensiuni care se curbeaza  si infloreste la ambele capete ,acolo unde acesta iasa din haloul sferoidal luminos.
In campul de 18' al ocularului Radian 6mm, la 205x, NGC 3414 formeaza un triunghi dreptunghic cu doua stele, una la Vest si alta la SV, cu unghiul drept in steaua de la SV.
Atasez schita bruta a lui NGC 3414 de pe foaia mea de observatii, cu cele doua stele vecine si aratand forma ei alungita si orientata ''in diagonala'', pe directia NE-SV.

Foaie de observatii,schita pt. NGC 3414




-NGC 3504 este o alta galaxie din Leo Minor, mai mare, cu aspect mai diafan ca al lui NGC 3414 si care mi-a aparut fie avand un nucleu foarte luminos cu aspect stelar fie avand vreo stea din galaxia noastra suprapusa peste nucleul ei.NGC 3504 este un obiect mare, luminos si care cred ca poate fi vizitat cu orice telescop.
A doua zi m-am lamurit ca NGC 3504 are intradevar un nucleu luminos cu aspect stelar care ajuta cu siguranta la detectare. Iar ''aspectul diafan'' provine din faptul ca este o galaxie spirala in vedere polara, zona diafana fiind  formata din bratele galaxiei.
Va incurajez sa o cautati imediat la Sud de jumatatea distantei dintre Zosma din Leul si Alula Australis din Ursa Mare , cat timp NGC 3504 se afla in preajma meridianului la miezul noptii !

NGC 3504


-NGC 3486 mi-a aparut ca cel mai mare obiect al serii, foarte palida ca luminozitate, cu crestere slaba a luminozitatii spre centru.
Ce am aflat a doua zi: e normal sa se vada asemenea caracteristici la aceasta galaxie deoarece face parte din tipul galaxiilor spirale in vedere polara, rar accesibil telescoapelor mici.
Posesorii de telescoape mari (zice Internetu') pot vedea aici detalii ale bratelor spirale.
Alo, Boyler , esti pe receptie ?

NGC 3486


Daca priviti la cele trei capturi de ecran, trebuie sa stiti ca sunt facute la aceeasi scara de 19'/campul asigurat la 205x de ocularul Radian 6mm pe dobsonianul de 200mm F/6.16.
Deci este  evidenta marimea aparenta mai mare a lui NGC 3486, fata de celelalte doua galaxii.

- La un grad spre Nord de NGC 3486 se gaseste o stea dubla ''de fitze'' si anume COU 961, cu parametrii 7.2mv/9.4mv/1.2'',Delta mag=2.16mv si cu companionul la PA=327 grade.
Companionul a fost zarit la 154x in ocularul Baader Mark III si rezolvat cu puntita de cer negru la 205x/Radian 6mm. Foarte frumusica si placuta aceasta stea dubla, nici prea usor, nici prea greu de rezolvat !

Parametrii stelei duble COU 961 conf. StelleDoppie


https://www.stelledoppie.it/index2.php?iddoppia=49299

-Un obiect care trece probabil neobservat in scanarile noastre este steaua Lalande 21185 sau HD 95735 sau HIP 54035.
Lalande 21185 este o steluta oranj de 7.5mv, cu indice de culoare 1.52 si clasa spectrala M2.0V.
Este deci o stea pitica rosie.
Dar particularitatea ei cea mai interesanta este ca este una dintre stelele cele mai apropiate de Pamant, fiind la ''doar'' 8.31 ani-lumina de noi.

Oda stelei Lalande 21185 (in buna traditie banateana ):

Frumoasa vecina noastra
Scoate capul pe fereastra
Sa vad chip frumos
Oranj si luminos.

Au inima mea
Ce ti-o facut Astronomia
Ca eu cat traiesc
Tot am sa observ.

...Aseara trecui calare
Pe la poarta ta cea mare
Te zarii prin oculare
Portocalie tare !


https://www.youtube.com/watch?v=kGs-u2ypomM

-In incheiere am revizitat  doua obiecte.
Steaua STT 229 este o mai noua prietena de-a noastra.
Spun ''de-a noastra'' deoarece ea a fost rezolvata si de Armand cu Boyler (dobsonianul 305mm x1500mm din donatia Mircea Albu) intr-o actiune comuna de la inceputul lunii Aprilie.
Daca am tinut evidenta corect, pe 22 Aprilie am rezolvat pentru a patra oara aceasta dubla din Ursa Mare de 7.62mv/7.92mv si cu separatia de 0.61''.
La aceste patru observatii , ca la galaxiile de mai sus, am folosit dobsonianul meu ''Toleascop'' 200mm F/6.16.
O singura data am vazut clar spatiu negru intre stelele acestei duble dar in celelalte trei ocazii, printre care si aseara, am vazut la 246x/Radian 5mm primele lor  inele de difractie imbratisate in forma cifrei''8'', cu cele doua discuri Airy in contact dar distincte. Deci rezolvata !
Cu asta am cam ajuns si cu Toleascopul la limita de rezolutie, lucru care-mi da - nu stiu de ce - un puternic sentiment de satisfactie.

Parametrii stelei duble STT 229 conf StelleDoppie


-Ultimul obiect la serii a fost galaxia M109 din Ursa Mare , vizibila numai de la 100x in sus in ocularul zoom Mark III. Apoi ''chiuso'' si ''nani'' !                                                                   mpt

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche