Ionut si stelele



Ionut Lupulesc (autorul)  si reflectorul ''Skywatcher''  203x1000mm ,pe montura WEQ5 Goto


Am inceput sa simt atractie pentru observarea cerului instelat cam pe la varsta de 14 ani.Primul meu instrument a fost o luneta de 60mm.Eram foarte fascinat de multitudinea obiectelor pe care le puteam observa dar pe care inca nu le cunosteam cu suficienta precizie.
Luna era obiectul pe care-l observam pe atunci cel mai frecvent si pentru care am inceput sa intocmesc o harta proprie.Imi facea placere sa explic prietenilor mei interesati de astronomie harta mea selenara si cele vazute de mine.

De aici, facem un salt in timp unde ma veti regasi mai atras de astronomie, muncind cu drag pentru acest hobby.

Astronomia nu a fost insa neglijata : am achizitionat un telescopul newtonian ‘’Skywatcher’’  203/1000 mm pe montura WEQ5 Goto dedicat special pentru astrofotografie. Din dotarea mea face parte si excelentul aparat foto digital DSLR Nikon D5300. Planuiesc ca in curand sa  modific aparatul foto ( ‘’sa-l modez’’ cum se zice in jargon ) pentru astrofotografie.
Am inceput deja sa fac astrofotografii dar in viitor doresc sa realizez fotografii cat mai calitative, folosind dotarea amintita mai sus.

Nu pot sa uit insa fascinatia primelor observatii si de aceea am continuat sa fac si observatii vizuale. Pentru aceasta am achizitionat urmatoarele oculare: ocular f=6mm si ocular f=10mm pe standard 1.25'',ocular f=28mm pe standard 2'' si ocular zoom f= (8-24)mm.

Cateva din accesoriile mele

Pentru observatiile vizuale intentionez ca in viitorul apropiat  sa achizitionz o montura Dobson de tipul  Push+.
Cu o asemenea montura  Push+ este foarte usor de facut observatii vizuale. Montura ecuatoriala WEQ5 goto va fi deci destinata pentru astrofotografiere, functie pe care o indeplineste foarte bine.
Iar pentru observatii vizuale voi folosi montura Dobson Push+ care nu este motorizata dar ‘’se pune in statie’’ mult mai rapid si are cercuri gradate digitale care ma vor asista la gasirea obiectelor ceresti din baza de date.

Montura WEQ5 Goto este o montura nu tocmai simpla.De acea a fost o mare aventura punerea in  exploatare a telescopului cu folosirea optiunii de gasire automata  ‘’Goto’’ a obiectelor. Dupa mari straduinte si multe reglaje am invatat sa aliniez telescopul in asa fel ca sa caute si sa gaseasca automat obiectele ceresti, controlat direct prin wifi de pe telefonul mobil Galaxy S8.
In deslusirea detaliilor si a unei metode (sau a unei ‘’rutine’’ ) pentru punerea in functiune a monturii WEQ5 Goto , precum si a achizitiei de imagini astrofoto am colaborat cu prietenul si colegul meu de servici Daniel.
Daniel este si el pasionat de Astronomie si, de curand, a achizitionat un telescop newtonian de 300mm in montura Dobson.

Si astfel, iata-ma ajuns la momentul in care am reusit pentru prima data sa fac astrofotografiere. Neuitata va ramane in amintirea mea seara in care am reusit sa fotografiez Marea Nebuloasa din Orion , Messier 42-43.
Aceasta nebuloasa a devenit obiectul ceresc preferat al  meu.
Am parcurs ‘’rutina’’, procedeul astrofoto cu emotie, a fost uimitor si fascinant sa astept si, mai ales, sa vad rezultatul.

Obiectul meu ceresc preferat : Marea Nebuloasa din Orion ,Messier 42-43


Acest succes mi-a dat avant si incredere si dupa aceea am reusit sa pozez multe alte obiecte …

Galaxia M31 din Andromeda.
La centru -stanga sus se vede si galaxia satelit M32

Zona centrala a roiului stelar deschis M44

Roiul stelar deschis M103 si steaua multipla STF 131



Acum sa povestim un pic despre Astronomie: dupa cele vazute si studiate ca astronom amator, am inteles ca traim intr-un Univers vast, poate nemarginit, care contine miliarde de galaxii sustinute de materia neagra.
Dupa cum s-a descoperit, exista  si galaxii care nu sunt sustinute de materia neagra dar acolo ‘’nu ne putem baga’’ pentru ca suntem  depasiti de situatie, acolo legile Fizicii, asa cum le cunoastem, nu se aplica.


 
Roiul stelar deschis NGC 457 ,numit si ''ET Cluster''

Roiul stelar deschis NGC 663 

NGC 869 si NGC 884 sau Roiul Dublu din Perseu






In galaxia noastra ‘’Calea Lactee’’  avem sute de miliarde de stele care au una sau mai multe planete. Deci ceea ce vedem noi pe cer noaptea si numim stele, sunt sori la fel cu Soarlele nostru dar de diferite marimi, culori si nuante, alcatuiti din diferite substante,cu abundente diverse.
Exista apoi tabelul elementelor chimice al lui Mendeleev in care sunt mai mult de 100 de elemente pe care le cunoastem.

Steaua multipla Alcyone sau Eta Tauri , cod STFA  8

Dar poate ca in Univers sunt mult mai multe elemente chimice, poate ca sunt planete care contin oxigen in proportii mai mici sau mai mari ca pe Pamantul nostru.
Cu telescopul asta putem sa facem: sa captam fotoni privind prin el –ceea  ce este o mare fascinatie – si astfel  sa calatorim, sa ne teleportam prin privire spre obiectele din Galaxia noastra si din alte galaxii.
Ce poate fi mai uimitor decat sa privesti si, vazand, sa calatoresti vizual intr-o alta galaxie, in nebuloase, in roiurile  stelare si in multitudinea de alte obiecte ceresti …

Roiul NGC 1981 din Orion ,sus si stelele 42-45 Ori.jos.
42 Ori este scufundata in nebuloasa NGC 1977

NGC 2264



In loc de incheiere am sa va spun cat ma bucur ca am gasit Astroclubul ‘’Galaxis’’, deci colegi de hobby cu care observ  impreuna. Si facem o echipa foarte buna !
Astfel am reusit sa acumulez in jur de 20 de iesiri la observatii cu astroclubul, iesiri la care am participat cu instrumental meu. Din aceste iesiri,vreo trei-patru au fost axate pe astrofotografiere.

Locul nostru preferat de observatii de la Maltaret ,Padurea Ceala ,la lumina zilei


Dar am sa va spun de ce este o mare placere sa observ  cerul alaturi de colegii de club.
Noi nu suntem ca niste straini care doar isi instaleaza telescoapele unul langa celalalt.
Nu am tinut un jurnal de  observatii dar am vazut cam toate obiectele trecute in rapoartele de observatii ale iesirilor, fie prin telescopul meu ,fie prin telescoapele colegilor.Ne sfatuim ce sa observam, cautam obiecte ceresti impreuna si le urmarim apoi pe rand, cu fiecare instrument.
In schimb,colegii primesc cu urale imaginea de pe ecranul aparatului meu Nikon D5300, atunci cand imi reuseste achizitia imaginii unui nou obiect ceresc.

La observatii cu prietenii din astroclub, 17 Decembrie 2019


Am asadar un telescop care da rezultate excelente atat fotografic cat si vizual, am colegi de club cu care impartasesc cele vazute, la fiecare noua iesire la observatii ni se imbunatateste indemanarea observationala si dotarea intrumentala.

Am (si avem) telescoape bune iar nenumarate obiecte ceresti asteapta sa le vad impreuna cu prietenii.
Ce sa-mi doresc mai mult ?
Privesc cu incredere spre viitor !

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche