Expozitia de astrofotografii a Astroclubului Galaxis la libraria Carturesti, Atrium Mall, Marti 29 Iunie 2021

 Actualizare 14 Iulie a.c. :

Mai jos il puteti vedea peValentin Grigore vorbind despre actiunea Astroclubului Galaxis in emisiunea ''Noi si Cerul'' de la Columna TV.

Emisiunea ''Noi si Cerul'' este o activitate ''de cursa lunga'' a lui Valentin Grigore, presedintele SARM Targoviste, ca de altfel toate celelalte activitati ale celui care este cunoscut printre astronomii amatori veterani drept ''Valy''.

Multumim Valy pentru sprijinul acordat !





Marti, 29 Iunie 2021, a avut loc vernisajul Expozitiei de astrofotografii a Astroclubului Galaxis Arad.

Evenimentul a fost anuntat pe situl astroclubului si pe pagina FB a acestuia, pe forumul astronomy.ro si pe blogul Observo.Ergo.Sum.

https://www.astroclubgalaxis.ro/2021/06/expozitie-foto-astroclubul-galaxis.html

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207060#207060

http://observoergosum.blogspot.com/2021/06/expozitia-foto-astroclubului-galaxis.html

Expozitia a fost organizata in Libraria Carturesti din Atrium Mall Arad si este rodul cooperarii dintre Popa Armand si Torma Csaba, din partea Astroclubului si d-na Raluca Herman, din partea gazdelor.

Vernisajul a inceput la ora 18 , asa cum am promis.

Si, tot asa cum am promis, nu am servit sampanie si caviar dar am impartasit dorul de stele. Dintre membrii astroclubului prezenti la actiune, nu a fost unul care sa nu fi declarat, dupa aceasta intalnire, ca simte un puternic elan sa faca noi observatii.

Am  petrecut impreuna o ora, poate ceva mai mult dar deja stiti acest lucru : cand esti cu prietenii se cam pierde notiunea timpului !

In acest timp, am admirat si discutat despre minunatele fotografii astronomice expuse si am ascultat detalii privitoare la modul in care au fost executate.

Varjasi Cristian a trebuit sa-si puna in valoare talentul jurnalistic pentru a obtine cateva scurte comentarii de la astronomii amatori, care infrunta noaptea si singuratatea cu curaj dar sunt renumiti pentru rezerva si emotiile pe care le au in fata microfonului.




Eugen Balint a realizat un scurt video in care puteti vedea mai indeaproape lucrarile astrofoto expuse.




Dupa cum puteti constata din pozele de mai jos, coltul de lectura a librariei unde a fost amplasata expozitia, a fost foarte minutios si elegant pregatit de catre d-na Raluca Herman. Au fost prezentate o mare diversitate de obiecte din oferta librariei Carturesti: jucarii, mozaicuri, cani, harti luminescente si mai ales carti cu tematica astronomica. 

Dupa cele vazute, concluzia noastra este ca materiale pentru inceperea studiului Astronomiei exista doar interes sa fie din partea copiiilor, in particular sau al viitorilor astronomi amatori, in general. 

Aici intervine astroclubul care, prin observatiile publice prin telescop, stimuleaza acest interes intr-un mod care nu poate fi inlocuit prin nimic altceva.

Membrii astroclubului si-au amintit apoi despre observatiile efectuate impreuna din Padurea Ceala si carora le duc dorul.

Au discutat despre cautatoare, metode si softuri de cautare a obiectelor ceresti, despre monturi de telescoape, despre oculare, despre apertura optima a telescopului … si despre multe altele asemenea.

Au fost depanate amintiri despre obiectele si observatiile interesante ( seri de seeing exceptional, de pilda) si s-au forjat rapid planuri de viitor.

Dar e mai bine sa lasam imaginile sa vorbeasca  ...


Fotografii pe peretele nordic : Uranus, Luna si cratere selenare, sapte planetele mari ale Sistemului Solar, ISS si Crew Dragon cu detalii, M42-43, Saturn +++


Fotografii pe peretele sudic: Marte, M33, Luna, Nebuloasa ''Cap de cal'', aurora boreala din Islanda, Jupiter, Calea Lactee, Nebuloasa Helix, comete +++



Vitrina, foto Luna PP 



Nota explicativa despre astroclub, despre astrofotografii si realizatorii lor


 

Obiecte cu tematica astronomica aflate in vanzare la libraria Carturesti



Afisul expozitiei

Intermezzo


Csabi si fotografia Lunii in faza PP, cu diametrul de 1,5 metri (din vitrina)



Ambianta cu Daniel alias Kitaro, in prim plan



Eugen, langa una dintre fotografiile preferate ale lui Jupiter


De la stanga: Eugen Balint, Armand Popa si Torma Csaba



Mircea si Daniel Torok discuta un articol din revista ''Pasi spre infinit''
a Asociatiei Astronomice ''Sirius'' din Barlad



Eugen si Armand



''Members only '' (de la dreapta) : Bogdan Neagoe, George Scrob, Mircea Pteancu, Armand Popa, Torma Csaba, Eugen Balint, Daniel Ghita si Torok Daniel






Jupiter, foto Eugen Balint, reflector Newton D= 304mm



Eugen si Mircea










Discutii cu Eugen despre Jupiter si despre seeingul exceptional.
Kitaro admira aurora boreala fotografiata de George in Islanda



Varjasi Kristian, mic interviu cu Mircea




Fotografie de grup, de la dreapta :
Bogdan Neagoe cu familia ( sotia si cei doi fii, foarte cuminti: Sa va traiasca!), Daniel Ghita, Daniel Torok, Armand Popa, Eugen Balint, Csabi Torma, Raluca Herman, George Scrob, Mircea Pteancu.
Foto: d-soara Balint, fiica lui Eugen



In linistea coltului de lectura




Armand si Mircea



Csabi si Daniel


Mircea si Daniel



    Vizitatori



Daniel si Armand




Vizitatori



Daniel /Kitaro si Armand



Colocviu astro



Varjasi Jr.








Amintiri despre Marea Nebuloasa din Orion



Kristian: interviu cu Eugen, sus si jos



Povestiri astronomice ...



Eugen si Armand (fotografia de sus si urmatoarea)





Cometa Neowise, Bubble Nebula, Saturn si cinci dintre satelitii sai , Luna in faza,
seventa polara, craterul selenar Clavius +++




Stanga-jos: conjunctia Jupiter-Saturn din 21 Decembrie 2020


Eugen, George si Csabi, realizatorii astrofotografiilor din expozitie, inchina o cana de fotoni pentru cer senin la urmatoarele sesiuni astrofoto, va ureaza sanatate si va invita sa vizitati expozitia noastra !

2 Comentarii

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche