Observatii prin telescop, 21.06.2022

Azi seara, 21.06.2022,  cu ocazia solstitiului de vara, am organizat o sesiune de observatii astronomice publice, pe campul din padurea Ceala. Evenimentul a fost anunat pe siturile de socializare, cu incepere de la ora 22:30, dupa lasarea intunericului si dupa ora de cina a tantarilor din zona :) 
Numarul participantilor a fost mai mare decat ma asteptam, ceea ce ma inbucura extrem de mult. Sunt extrem de recunoscator publicului de azi seara, dar si parintilor care si-au adus copii sa descopere frumusetile cerului instelat si in a face primii pasi in astronomie, stiinta care cu siguranta reprezinta viitorul.

Observatiile le-am facut prin telescopul meu newtonian pe montura dobson, marca Omegon, cu oglinda de 20cm si lungime focala de 1m, dar am fost sustinut si de prezenta colegilor astronomi amatori Sergiu Ancateu cu binoclu Breaker 12x50,  Potocean Andrea cu telescop dobsonian tot de 20cm, Lupu George cu luneta de 10cm, si Popa Ayan cu luneta de 7cm.

Cu ajutorul laser pointerului verde, am inceput observatiile, mai intai vizuale, povestind despre stele duble, asterisme si constelatii,  dupa care am trecut la observatii prin telescop.

Au fost observate mai multe obiecte, a caror descriere se gaseste putin mai jos.

Iata cateva poze de la eveniment















Detaliire obiectelor observate:

Triunghiul de Vara este un asterism în emisfera nordică . Vârfurile definitorii ale acestui triunghi imaginar sunt la Altair , Deneb și Vega , fiecare dintre ele fiind cea mai strălucitoare stea a constelației sale ( Aquila , Cygnus și , respectiv, Lyra ).





Albireo (beta Cygni) este a doua stea din constelația Lebăda, fiind a doua stea ca strălucire din această constelație. Are magnitudinea vizuală aparentă de circa 3,1 și este situată la 430 de ani lumină de Soare. Este de fapt o stea dublă, componenta sa mai strălucitoare având magnitudinea aparentă 3,2, iar cealaltă 5,4. Cele două stele sunt situate la distanța unghiulară de circa 34″,6 și au clasele spectrale K0 și respectiv B9.



Nebuloasa Inel (de asemenea catalogată ca Messier 57 , M57 și NGC 6720 ) este o nebuloasă planetară din constelația ușor nordică a Lyrei . [4] [C] O astfel de nebuloasă se formează atunci când o stea, în ultimele etape ale evoluției sale înainte de a deveni pitică albă , expulzează învelișul luminos de gaz ionizat în spațiul interstelar înconjurător .




Messier 13 (sau M13 sau Roiul Globular din Hercule sau încă Marele Roi Globular din Hercule) este un obiect ceresc care face parte din Catalogul Messier, întocmit de astronomul francez Charles Messier. Cu o magnitudine aparentă de 5,8, acesta este abia vizibil cu ochiul liber pe o noapte fără poluare luminoasa și fără Lună. Diametrul său este de aproximativ 23 de minute de arc și este ușor vizibilă cu telescoape mici.
    Fiind compus din peste 500.000 de stele, M13 este și unul dintre cele mai bătrâne obiecte astronomice: vârsta sa este estimată de la 12 până la 14 miliarde de ani. Apare cu un diametru de 20 de minute de arc, adică un diametru real de 150 de ani-lumină. Totodată are particularitatea de a conține numeroase stele tinere (apartenernța acestora la roi a fost confirmată de viteza lor unghiulară), ceea ce este neobișnuit pentru un roi de această vârstă: oamenii de știință cred că aceste stele tinere nu s-au născut în interiorul roiului ci, mai degrabă, au fost capturate de roi.
M13 se află la distanța de 25.100 de ani-lumină de Pământ.




Sistemul Mizar-Alcor

Este un sistem stelar sextuplu din constelația nordică Ursa Mare ce constă din alte două sisteme: cel cvadruplu al stelei Mizar și cel binar al stelei Alcor. Sistemul Alcor-Mizar este al doilea obiect, pornind de la capătul oiștii Carului Mare. Cele două stele, Mizar și Alcor, sunt denumite adesea „calul și călărețul”.

Mizar, steaua ζ din Ursa Mare, este un sistem alcătuit din două stele binare, având magnitudinea aparentă de 2,23, în timp ce Alcor, 80 Ursae Majoris, este steaua cu magnitudinea cea mai mică dintre cele 7 stele vizibile ale constelației Ursa Mare.

Vizual, stelele Alcor și Mizar sunt separate de un unghi de 11,8 minute de arc, adică circa o treime din diametrul unghiular al Lunii pline.[1]

Având magnitudinea aparentă 3,99 și separată vizual la un unghi de 11,8 minute de arc, steaua Alcor poate fi văzută cu ochiul liber separat de Mizar doar de persoanele cu vedere bună, iar capacitatea de a o vedea separat constituie un test tradițional de acuitate vizuală.



Constelatii observate:



"Sagetatorul"

"Lebada"

"Scorpionul"

"Lyra"

"Hercule"


Armand Popa - Astroclubul Galaxis Arad

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche