Inaugurarea observatorului TCS

De la dreapta: Armand, George, Csaba, Eugen, Mircea, Ionel

Seara zilei de Luni 8 Mai nu promitea ceva deosebit.

Dar cu toate acestea, pentru membrii Astroclubului ''Galaxis'' a fost o seara deosebita.

Pe Torma Csaba il gasiti pe situl astroclubului, la sectiunea ''Membri'' mentionat ca posesor al unui telescop Schmidt Casegrain  Meade 12'' F/10 pe montura ecuatoriala EQ8. Are desigur si alte instrumente precum un newtonian D=254mm F/3.9, luneta si binoclu si o puzderie de accesorii. Cu acestea, colegul nostru face cu precadere observatii astrofotografice foarte reusite.


Torma Csaba


Lucrarile astrofoto ale lui Csaba au devenit cunoscute prin publicarea pe Internet si prin expunerea lor la ''Expozitia de astrofotografii a Astroclubului Galaxis '' de la Libraria ''Carturesti'' din 26 Iunie 2021, la observatiile publice organizate la ''La Bottega'' incepand din 15 August 2021 sau pe standurile astroclubului de la  ''Zilele maghiare aradene'' din 2022 si 2023.

De ceva vreme insa, Csaba a lucrat la un proiect ambitios si care sa ofere un camin stabil instrumentelor sale si care sa devina epicentrul proiectelor sale astrofoto. 

Pe scurt, Csaba a construit un observator astronomic, visul fiecarui astronom amator. Daca la majoritatea dintre noi, dorinta de a avea un observator ramane doar un vis, Csaba se numara printre cei care au reusit sa-l transpuna in viata.

Luni seara, pe 8 Mai, membrii Astroclubului ''Galaxis'' au fost invitati sa participe la inaugurarea observatorului prietenului nostru Torma CSaba, observator denumit cu acronimul TCS .


TCS


La inaugurare au participat Armand Popa, Balint Forro Eugen, George Scrob, Ionel Lupulesc si Mircea Pteancu. Acesti membri ai astroclubului au fost primiti cu ospitalitate desavarsita de catre fericitul proprietar al Observatorului TCS, Torma Csaba. 

Va lasam placerea de a rezolva ghicitoarea de unde au fost luate literele acronimului ...😊


Armand


Observatorul este de tipul ''roll-of-roof''' , ceea ce putem traduce in limba romana ''cu acoperis glisant''.

Acoperisul si peretii sunt din lemn tratat, cu intarituri metalice. Acoperisul ruleaza pe role in ghidaje metalice si este prevazut cu limitatoare de miscare si cu ancore anti-vant.

Ionel
Se vede structura de lemn impregnat si calea de rulare


Inaltimea peretilor ofera suficienta protectie si asigura spatiu de trecere a acoperisului glisant peste tubul telescopului. Acesta este montat pe montura ecuatoriala de tip german EQ8, in centrul geometric al incintei, pe un pilastru de beton armat. Tubul SCT Meade 12'' este interschimbabil pe montura EQ8 cu newtonianul fotografic D 254mm F/ 3.9. Accesul se face printr-o usa de inaltime normala. Observatorul este alimentat cu curent electric printr-o instalatie permanenta.

Mircea
In coltul din stanga se vede enormul trepied original al monturii EQ8


Pe parcursul serii, i-am urat de mai multe ori lui Csaba sa-si foloseasca sanatos si fara reparatii observatorul pentru cel putin o suta de ani ! Am inchinat cate un pahar (poate chiar doua) pentru succesul prietenului nostru.
Ne-am bucurat sa fim impreuna, sa facem observatii impreuna si sa impartasim bucuria prietenului nostru. 
A fost o seara cu adevarat deosebita, o seara binecuvantata ! 

Iata acum o alta ghicioare : ce va face un grup de astronomi amatori, aflat intr-o seara senina, intr-un observator dotat cu ditamai telescopul de 305mm diametru ?

Cum e oare, unde-i oare ...
Pilastrul monturii EQ8

Corect, vor face observatii, vor savura multitudinea de bauturi oferite de gazda si vor purta discutii (destul de galagioase, fie vorba intre noi).

Pe parcursul intregii seri, a fost folosit pentru observatii, ocularul de 25mm pentru marirea de 120x, cu si fara oglinda diagonala de 2''.

Surpriza ...
Montura EQ8 nu-i montura Dobson


In crepuscul, a fost observata planeta Venus, care se apropie de dichotomie. S-au facut observatii fara filtru, cu filtru UV si cu corector de dispersie atmosferica ADC. In apropiere de terminator, au fost vizibili formatiuni noroase slab luminoase, de forma neregulata. Uneori, terminatorul a parut a fi intrerupt, in forma de zig-zag.

Marte a prezentat un disc minuscul, in faza, pe care se vedea slab un detaliu sub forma unei pete alungite.

Castor s-a vazut ca stea tripla, splendida.

In constelatia Leo am observat galaxiile Messier 65, Messier 66 si NGC 3628, mari, ''luminoase'' si cu detalii de forma. Cei familiarizati cu observatiile Deep Sky vor zambi desigur pe sub mustata la termenul folosit mai sus, de ''luminos''.

De notat ca datorita focalei rezultante de trei metri, grosismentul obtinut cu ocularul de 25mm este relativ mare.

De aceea, galaxiile de mai sus au fost vazute pe rand, una cate una, nu ca ''tripleta''. Ceea ce nu ne-a impiedicat deloc sa ne bucram de imaginile galactice superbe. 

Indreptand apoi telescopul spre roiul sferic Messier 13, am nimerit - spre norocul nostru - peste galaxia ''vecina'' NGC 6207.

Imaginea rezolvata in mii de stele a roiului M13  a starnit strigate de admiratie care precis ca s-au auzit pe toata strada !

Roiul sferic Messier 92 a prezentat si el foarte multe stele rezolvate, fiind totusi mai mic si mai slab luminos decat maiestuosul M13.

Spre roiul deschis Messier 44 nu am indreptat telescopul. Acesta se vedea foarte bine cu ochiul liber iar in binoclul 10x50mm in acesta s-au vazut numeroase stele rezolvate. De asemenea roiul Mel 111 din Coma Berenices se vedea foarte bine cu ochiul liber, ba chiar se zarea chiar si M13. Toate acestea vorbesc despre calitatea deosebita a cerului de deasupra Observatorului TCS.
Sa fie oare Nebuloasa Cat's Eye ...



''Whirpool Galaxy'' M51 si NGC 5195 s-au vazut excelent. In M51 s-au vazut doua brate spirale !

Indreptand apoi telescopul spre Ursa Mare am admirat , pe rand, galaxia ''Trabucul'' Messier 82 si apoi galaxia Messier 81 '' galaxia lui Bode''. Langa M81, si in acelasi camp cu galaxia,  am rezolvat stelele duble STF 1387 cu separatia de 9'' si STF 1386 cu separatia de 2.2''.

Am incheiat observatiile cu galaxia ''Sombrero'' Messier 104 din Virgo.

Dupa care am plecat fericiti spre casele noastre, mai bogati cu amintirea unei seri astronomice deosebite, petrecute cu ''fratii de stele'' , sub cerul prieteniei !

'' Frati de stele ''




Mai multe poze, mai jos :









In centrul imaginii : Eugen cu vesta albastra si George cu pulovar maro.
Ambii sunt pasionati ca Csaba de astrofotografie, au expus impreuna.
Dar se cam ascund de obiectivul foto, cand le vine randul sa fie pozati.













































Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche