Scurte observatii din Ceala , Joi, 2 Noiembrie




Traversam o parte a anului deloc prietenoasa cu astronomul amator.

Ca in toate coltisoarele, pe fiecare stalp, perete, turn, gard, par, ''harnicii'' primari atarna becuri care mai de care mai puternice si mai inutile, e ceva specific intregului an.

Dar in Noiembrie, trebuie sa accepti in sfarsit: caldura verii s-a dus. Daca iesi la observatii, trebuie sa fii echipat pentru a infrunta temperaturi joase care, mai ales inafara orasului, pot sa fie sensibil mai scazute decat prognozele.

Pe cer , norii isi fac de cap ... ca la ei acasa.

Iar cand rareori este senin, o buna parte a umiditatii planetei se muta in aer, suficient pentru a inmuia fiecare molecula a vajnicului telescop care indrazneste sa braveze conditiile vitrege.

In conditii ca cele de mai sus, Armand si Mircea de la Astroclubul ''Galaxis'' au efectuat o scurta sesiune de observatii in Padurea Ceala, in seara zilei de Joi, 2 Noiembrie. Observatiile s-au putut efectua in scurta pauza de cer ''senin'' dintre plecarea unei mari mase de nori si venirea alteia.


Instrumentele folosite au fost:

- reflector newtonian D= 125mm F/ 4,5 , pe montura monobrat si trepied, reconstruit de echipa tata+fiu, Armand si Ayan. Oglinda principala a fost confectionata de catre cunoscutul slefuitor de oglinzi de telescoape Csatlos Geza din Ungaria. Telescopul a fost botezat ''Ayanscop'' dupa numele noului sau proprietar. 

- binoclul Lacerta Explorer 10x50mm al lui Armand. 

Armand, cu ''Ayanscopul'' si 
binoclul Lacerta Explorer 10x50mm


- binoclul Nikon ''Aculon'' 10x50mm al lui Mircea, cadou de zi de nastere de la userul ''cristib'' de pe forumul ''astronomy.ro''.


Mircea, langa Ayanscopul D= 125mm,
cu binoclul Nikon Aculon 10x50mm




Observatii :

In aceasta scurta sesiune, a fost observat totalul de 37 de obiecte ceresti, enumerate mai jos:

Obiecte ale Sistemului Solar (3):

- Vedeta serii a fost, fara indoiala, cometa C2023 H3 (Lemmon), observata intai cu reflectorul D= 125mm la 23x/ ocular Lacerta Premium Flat Field 25mm in camp efectiv de 170 minute de arc. 

Apoi am observat cometa la 81x/ Lacerta UWA 7mm in camp de un grad.

Cometa era un obiect cetos, de forma nedefinita, fara nucleu luminos si fara coada.

Prin metoda defocalizarii, explicata de catre Kulin Gyorgy, am estimat luminozitatea cometei ca fiind intre 8,5 si 9,4 magnitudini.

Cunoscand locatia si aspectul cometei, am reusit sa o vedem si prin ambele binocluri 10x50mm ca un mic obiect cetos, aflat la limita perceptibilitatii.

- La Jupiter au fost vizibile patru benzi si satelitii galileeni

- La Saturn s-a vazut globul planetar, inelul, banda sudica si doi sateliti saturnieni


Stele duble si multiple (4):


- Steaua multipla Epsilon 1-2 Lyrae a fost rezolvata in cinci componente ( A,B,C,D,I) la 81x.

- Steaua dubla STF 458 inglobata in roiul deschis NGC 1502

- Gamma Aris, rezolvata ca tripla splendida

- Iota Cas a fost rezolvata la 81x ca tripla cu  dubla AB foarte stransa 

Nebuloase (2):

- Nebuloasele planetare M 57 si M27

Roiuri sferice (5):

- Roiurile stelare sferice M2, M71, M15, M 13, M92


Roiurile  stelare deschise ( 18 ):

- M45, M39, M29, NGC 1502, Stock2 sau ''Muscleman Cluster'', NGC 869+NGC 884 sau ''Roiul Dublu din Perseu'', NGC 457 sau ''ET Cluster'', M103, Tr 1, Hyadele, NGC 663, NGC 752, Stock 23 sau Pamino's Cluster, M11, M34, IC 4665, NGC 6633 + IC 4756 numite si ''Roiul Dublu Binocular'' din Ophiucus

Asterisme ( 2 ):

- Cr 399 sau ''Coathanger''
- Kemble's Cascade

Galaxii ( 3 ):

- M33, M31, M32.








Am testat si am fost incantati de imaginea oferita de reflectorul ''Ayanscop'' D = 125mm F/ 4,5. 
Acest reflector RTF ofera un camp vizual foarte larg de 2,8 grade, rar intalnit la un newtonian: poate cuprinde in acelasi camp Roiul Dublu din Perseu si roiul ''Muscleman''. 
La planete si stele duble rezultatele sunt bune si am vazut ca nu este timid nici in prezentarea obiectelor slab luminoase precum cometele. 

Comparatia celor doua binocluri 10x50mm, Nikon Aculon versus Lacerta Explorer a evidentiat imaginea buna obtinuta cu fiecare, marirea de 10x si campul vizual de 6,5 grade fiind identice.
Ca rezolutie, putere de patrundere si controlul aberatiilor extra-axiale, cele doua binocluri au dat rezultate asemanatoare. Ambele binocluri au prezentat atat cometa Lemmon cat si galaxia M33.
Doar la obiecte foarte luminoase ( afurisitele becuri de iluminat public abuziv), binoclul Aculon a demonstrat o rezistenta mai mare la formarea reflexiilor parazite, semn al unor acoperiri anti-reflex mai bune. 

A fost o sesiune scurta de observatii dar rodnica. 
Mai vrem !





Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche