Raportul de activitate al Astroclubului Galaxis pentru anul 2023

Începând din anul 2017, astroclubul nostru și-a intensificat considerabil activitatea cu publicul și și-a reafirmat prezența în orașul de pe Mureș, desfășurând numeroase acțiuni de popularizare a astronomiei. An de an, sustinem observații publice sub denumirea de "sidewalk astronomy" adică ''astronomie citadină'' sau ''astronomie urbană'', organizând prezentări pe teme astronomice cu ocazii speciale 
( eclipse, comete, campanii de observații selenare etc ).
Organizăm cursuri pentru copii, ''clinici'' de telescoape unde îi îndrumăm pe cei aflați la început de drum si de prietenie cu telescopul, participăm activ la întâlniri naționale și internaționale, avem o prezență constantă la evenimentul anual international ''Noaptea Cercetătorilor'', organizăm starparty-uri (observații în grup), realizăm astrofotografii și dedicăm timp explorării minunilor cerului înstelat.

De la dreapta: Armand, George, Csaba, Eugen, Mircea, Ionel



De-a lungul anilor, ne-am format obiceiul de a ieși la observații astronomice în Pădurea Ceala sau în diverse locații din apropierea Aradului, călătorind la "cerul negru" din Lipova, Târnova și Groșii Noi. Evităm in acest fel poluarea luminoasă produsă de iluminatul public excesiv care diminuează vizibilitatea obiectelor cerului nocturn si privează arădenii de contactul direct, personal cu lumea stelelor, una dintre cele mai valoroase mosteniri culturale ale omenirii. 
Locatiile cu " cel mai întunecat cer", precum Târnova și Groșii Noi, au devenit destinațiile noastre preferate dacă  Luna nu strălucește pe cer iar norii se retrag si permit călătoria mult așteptată de către astronomii amatori.

Împreună cu publicul, organizăm sesiuni regulate de observații în Pădurea Ceala, în zona lacului 
Măltăreț, unde întunericul permite observarea mai bună a galaxiilor și nebuloaselor. 
De asemenea, ne bucurăm de găzduirea primitoare a prietenilor noștri de la "La Bottega Beer&Grill" de pe malul Mureșului, unde suntem întâmpinați întotdeauna cu căldură și ospitalitate. 
Acțiunile noastre de la Măltăreț și de la ''LaBottega'' vor continua să fie desfășurate cu regularitate si in anul 2024.

Povestim despre stele, la LaBottega



Încheiem anul 2023 cu un total de 40 de acțiuni desfășurate. Vă prezentăm mai jos rezumatul activităților noastre:


· Am organizat 15 micro starparty-uri, reprezentând ''ieșiri la stele'' a doi sau trei membri ai astroclubului. În mod predominant, participanții la aceste microstarparty-uri au fost Armand Popa, Mircea Pteancu, Ionel Lupulesc si George Scrob.

· Am organizat 7 starparty-uri, evenimente la care au participat membrii ai astroclubului in numar mai mare

· Am susținut 7 prezentări în cadrul diverselor tabere pentru copii sau cu diverse ocazii.

· Am desfășurat 8 acțiuni de observații cu publicul, cunoscute sub denumirea de "Sidewalk astronomy".

· Am fost reprezentați la întâlnirea anuală a astronomilor amatori din Ungaria MCSE (Magyar Csillagászati Egyesület) și la tabăra anuală AstRoMania.

· Am inaugurat observatorul personal al colegului nostru Torma Csaba, situat în localitatea Dorobanți, județul Arad.


Aceste activități sunt urmare a angajamentul nostru fata de arădenii interesați de astronomie  și a pasiunii noastre pentru observarea bolții instelate. Suntem hotărâți să continuăm in viitor contributia noastră activă la popularizarea astronomiei, să oferim pe mai departe arădenilor sansa explorării minunilor cerului înstelat prin experiența observațională personală, directă, la telescop. 
Ne propunem să menținem un ritm susținut de activități, inspirând atât pe membrii noștri mai putin activi, cât și publicul larg spre cercetarea fascinantelor aspecte ale Universului. 
Cu fiecare nouă acțiune întreprinsă, ne străduim să ne consolidăm rolul de ambasadori ai cunoașterii astronomice și   să  promovăm în continuare pasiunea pentru observarea și înțelegerea cerului nocturn.

Prezentăm mai jos câteva poze de la evenimentele marca ”Astroclub Galaxis” din anul 2023. 

Dorim simpatizanților  și susținătorilor nostri ca în Noul An, sănătatea să vă fie pe o orbită stabilă, fericirea ca o noapte senină iar sesiunile de observații astronomice să fie infinite precum Universul însuși! 

La Mulți Ani!


















Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche