A avut loc prima clinica de telescoape Astroclub Galaxis Arad



Vineri 8 Iunie a.c. ,Astroclubul ‘’Galaxis’’ a organizat o actiune denumita ‘’Clinica de telescoape’’ la Balta Maltaret din Padurea Ceala.  Toate pozele de la eveniment aici

Ideia nu este tocmai o premiera mondiala , noi am imprumtat-o de undeva ,de pe Internet ,inspirandu-ne din activitatea altor cluburi de astronomi amatori.
Pentru astroclubul nostru insa a fost o premiera.O ‘’clinica de telescoape’’ este o intalnire a astronomilor amatori in care acestia se ajuta intre ei la reglarea optica si mecanica a telescoapelor si fac schimb de experienta cu privire la metodele practice de cautare si de observare efectiva a obiectelor ceresti.
Acest lucru a fost posibil deoarece ,spre deosebire de conectarea in spatiul virtual prin vreuna din mediile sociale , ‘’clinica de telescoape’’ a prilejuit intalnirea efectiva a astronomilor amatori care au participat ,cu sau fara a-si aduce telescoapele si prin observatii reale a obiectelor ceresti in cadrul unui asa-numit ‘’star-party’’ care a urmat dupa lasarea intunericului.
Astfel ,participantii au avut prilejul sa se cunoasca in viata reala , sa-si impartaseasca ‘’in timp real’’ pasiunea pentru Astronomie , sa faca schimb de experienta si ,dupa toate semnele,sa lege prietenii care in timp vor deveni durabile.In acest fel ,obstacole ce par dificile sau chiar insurmontabile ,vor fi depasite prin puterea si increderea pe care o ofera spiritul de echipa.
Sa va prezentam insa astronomii amatori care au participat la aceasta actiune.
Emil Pasculescu , recent alaturat astroclubului , a venit insotit de nepotul sau Alex si pe care-i vedem aici langa telescopul Bird-Jones de 114mm.Acest telescop a fost achizitionat de Emil in 2002 si ,spre deosebire de recenziile negative recente primite de acest tip de telescop , se comporta foarte bine atat optic cat si mecanic.



Sotii Sergiu si Erika Ancateu au adus la actiune luneta lor Levenhuk ‘’Skyline Travel’’ 70x400mm pe o montura azimutala pe trepied colapsabil,dotata cu trusa de oculare si lentila Barlow.


Bogdan Neagoe a partcipat cu telescopul sau Newton Omegon 150x750mm pe montura ecuatoriala EQ3 ,primul telescop ecuatorial la observatiile de la Maltaret.Iata-l langa telescopul sau,in stanga fotografiei.

Torok Daniel a participat cu telescopul sau Newton ‘’National Geographic’’ 114mmx900mm pe o montura azimutala in furca.

Mai jos il vedem pe Armand Popa , initiatorul si iscusitul organizator al acestei actiuni ,alaturi de luneta Celestron 100x500mm din donatia ‘’Mircea Albu’’,pe montura in furca monobrat


Batranul lup de stele Mircea Pteancu a venit insotit de telescopul sau Dobson ‘’Toleascop’’ de 200x1232mm.Il vedem aici discutand cu vechiul sau camarad de ‘’Sidewalk Astronomy’’ Emil Pasculescu si cu Alex.


In timpul serii ,s-a alaturat grupului Lupulesc Ioan care de aceasta data a venit fara telescopul sau Newton ‘’Skywatcher’’ 203x1000mm pe montura ecuatoriala EQ5 cu sistem GOTO.Dar care a participat foarte activ la observatii.Puteti sa vedeti telescopul lui Ionica pe pagina ‘’Membrii’’ a sitului astroclubului :

Un lucru deosebit de apreciat a fost participarea membrilor astroclubului ,veniti fara telescoape , pentru a ne sustine si pentru a impartasi cu ceilalti pasiunea astronomica.
Astfel ,a fost alaturi de noi , Nicu Balica ,fericitul posesor al unui observator astronomic recent construit ,de tip ‘’roll-of-roof’’ si dotat cu o luneta apocromata Explore Scientific de 127mm F/7,pe o montura AZ-EQ6-GT,intregul sistem fiind optimizat pentru astrofotografie de performanta.
Il vedem mai jos la dreapta fotografiei.


A participat Torma Csaba ,posesorul unui telescop Dobson Skywatcher 200x1200mm.Csabi s-a perfectionat si a devenit expert in observarea foto si video a Statiei Spatiale Internationale /ISS ,observatii pe care le puteti vedea pe situl astroclubului si pe pagina noastra FB.

In cursul serii , s-au alaturat observatiilor trei persoane din familia Kis.

Agenda unei asemenea intalniri este in acelasi timp relaxata ,atmosfera a fost deosebit de placuta si prietenoasa.Dar in acelasi timp , a fost si complexa,incercam sa rezumam unele din subiectele cu care ne-am ocupat.
A fost ‘’pus in statie ‘’ telescopul Newton 150x750mm , astfel incat in cursul noptii am putut urmari astrii doar prin miscarea in ascensie drepata.


Am invatat modul de a folosi accesoriile si diafragma de apertura a lunetei Levenhuk 70x400mm in functie de tipul obiectului ceresc observat:obiectul slab luminos va fi observat la intreaga apertura ,cel luminos cu diafragma din capacul lunetei.


Telescopul Newton ‘’National Geographic’’ are o optica de calitate dar a avut optica descentrata astfel incat a avut nevoie de colimare.Telescopul a devenit utilizabil dar colimarea nefiind perfecta ,necesita o noua runda de ajustare.


O tema larg dezbatuta si care trezeste mult interes este achizitia de imagini digitale prin telescop,dupa cum vedem mai jos.






Dupa lasarea intunericului au fost efectuate observatii prin cele sase telescoape prezente.
Au fost comparate avantajele si dezavantajele cautatoarelor optice cu reticul versus cautatoarele cu punct rosu RDF.
A fost discutata ,cu exemple practice, metoda de cautare a obiectelor ‘’cautarea prin ocular/eyepiece hopping’’.
A fost discutata influenta grosismentului asupra marimii campului vizual si adaptarea grosismentului functie de obiectul observat.






Au fost fost observate in total 33 de obiecte ceresti :
-trei roiuri sferice: M13 , M4,M53
-12 galaxii: M81,M82,M51,NGC 5195,NGC 4762,NGC 4754,M60,M59,M58,M89,M87 ,NGC 4490 ‘’Cocoon’’
- au fost observate cinci galaxii din Lantul Markarian: M84,M86,NGC 4438+NGC 4435 ’’Eyes’’,NGC 4461
-planetele Jupiter cu satelitii galileeni si Saturn,doar discul fara detalii si inelul din cauza altitudinii foarte mici
-nebuloasa planetara M57 in Lyra
-stelele duble/multiple : Alcor-Mizar ,Cor Caroli,Zeta Lyr,Beta Lyr ,Epsilon 1-2 ,Beta Sco,Mu Sco ca ‘’dubla-dubla’’,Struve 1689
-asterismul ‘’Napoleon Hat’’ de langa Arcturus
-cu ochiul liber au fost vazute intre trei si sase stele in roiul deschis Mel 111.

Am incheiat la o jumatate de ora dupa miezul noptii ,toti participantii exprimandu-si bucuria de a fi participat la aceasta actiune.
Privim cu optimism dublu spre viitor deoarece la intrebarea ‘’Oare sa mai organizam asemenea intalniri ?’’ primul raspuns ,si foarte energic, a venit de la Alex , nepotul lui Emil care a spus ‘’Eu ma bag!”

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche