Clinica de telescoape

CLINICA DE TELESCOAPE
07.06.2019, de la ora 20.00, langa lacul de la Maltaret, zona terenurilor de tenis

AI UN TELESCOP SI NU STII SA IL FOLOSESTI?


Dupa cum cumpararea unui Stradivarius nu te transforma in muzician ,nici achizitionarea unui telescop astronomic nu te face astronom.
Vioara trebuie acordata.
Iar telescoapele astronomice necesita reglaje, centrari ,colimari sau setari.

Daca un telescop are elementele optice descentrate ,trebuie colimat.

Focuserul telescopului poate sa fie prea strans sau prea lejer, deci jocul acestuia trebuie reglat.

In manualul altui telescop scrie ca montura sa este ecuatoriala si ca urmareste miscarea aparenta a boltii ceresti dar pentru aceasta trebuie sa fie ''pus in statie''.

Iar in manualul acestui telescop scrie ca va cauta singur galaxiile pe care vreau sa le vad ,la o singura apasare de buton.Dar pentru ca sa faca aceasta trebuie sa i se faca o setare initiala si alta la fiecare utilizare.Setari care cer informatii diferite luna aceasta fata de cele de luna viitoare.

Astroclubul ''Galaxis'' va invita la ''Clinica de telescoape''.
Membrii astroclubului va vor ajuta sa faceti reglajele si setarile de mai sus atat prin discutii in acest grup cat si prin intalniri efective la care veti aduce telescoapele voastre.
Desigur, membrii astroclubului nostru nu sunt atoatestiutori.
Daca vor apare probleme pe care nu vom sti sa le rezolvam ,vom apela la comunitatea
mai larga de astronomi amatori si impreuna vom gasi solutii problemelor voastre.
Nu ne ascundem dupa deget : avem un interes pentru care ne oferim sa va ajutam.
Interesul nostru este dezvoltarea Astronomiei de amatori din Arad si din Romania.
Asadar ,dupa ce veti avea un telescop performant ''ca la carte '' , veti putea sa faceti observatii fie de acasa fie alaturandu-va activitatilor clubului nostru :
''Pe cer este loc pentru toata lumea , cerul este al tuturor'' !




2 Comentarii

  1. Foarte buna initiativa. Mult succes.
    As avea o mica observatie asupra mpoto-ului ''observo ergo sum'' Din ce zice google, inseamna altceva decat sensul dorit. Cum nu cunosc latina, nu pot decat sa semnalez, nu sa dau un verdict.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi cer scuze Dragos dar abia acum am vazut comentariul. Cu aceasta deviza, astronomul polonez Tadeusz Banachiewicz a calchiat ''cogito, ergo sum'' a lui Descartes. Forma corecta este ''observo, ergo sum''. Dar in motto-uri e cam greu sa pui virgule asa ca am renuntat de la inceput la ea. Intocmai ca astronomii polonezi. De altfel, in 1987 cand a fost fondat astroclubul, am intalnit acest motto in literatura astronomica exact in forma pe care o folosim.
    Cat despre Google, zice multe lucruri bune dar si multe prostii, nu e recomandabil deci sa fie folosit ca referinta ci ca sursa de informatii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche