Asociatia Astronomica ''Sirius'' - comunicat de presa

 

Am primit de la dl. profesor Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astronomice ''Sirius'' din Barlad, comunicatul de presa de mai jos. Aflam din acest comunicat despre succesul obtinut de catre Cristian Silvestru ,elev in clasa IV-a la Scoala Gimnaziala ''Episcop Iacov Antonovici'' si cel mai ''tanar'' membru al echipei miniAAS, in cadrul proiectului Eratostene.

Il felicitam pe Cristian, pe ceilalti elevi participanti si, nu in ultimul rand, Asociatia Astronomica '' Sirius'' pentru rezultatul obtinut.

Mult succes in continuare in insusirea bazelor teoretice si cultivarea observatiilor astronomice  membrilor MiniAAS , AAS si astronomilor amatori romani !

Ii multimim d-lui profesor Adam pentru aceasta veste imbucuratoare care ne rugam sa fie insotita de altele asemanatoare in viitor ! Cer senin si toate cele bune !


Asociaţia Astronomică „Sirius”-Club UNESCO

Str.Nicolae Tonitza nr.20, Bârlad  731059
Tel: 0742067929
 
E-mail: emis23@yahoo.com, aasirius2001@yahoo.com, aasirius@gmail.co

 


Informare de presă

Rezultat excepțional la Proiectul ERATHOSTENE 2020

 

 

       Chiar dacă este necesar să fim separați fizic în perioada pandemiei, organizarea unor evenimente precum proiectul ERATHOSTENE, promovează un sentiment de comunitate și permite împărtășirea unor experimente realizate pe diverse meridiane din emisfera nordică și emisfera sudică. Elevii au măsurat raza Pământului, așa cum a făcut Eratostene din Cirena în urmă cu 2300 de ani: cu o vergea (gnomon), umbre, matematică, astronomie, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere.

       Proiectul este inițiat de Departamentul de Fizică, Facultatea de Științe Naturale, Universitatea din Buenos Aires (Argentina), Laboratorul Pie-Auger, Universitatea Națională Tehnologică, Regional Mendoza (Argentina) și Argentina Physical Society.

       Fiecare școală / entitate înregistrată în proiect are libertatea de a alege una sau mai multe școli /entități pentru efectuarea măsurătorilor. Din punct de vedere metodologic, fiecare calcul al razei terestre necesită cel puțin două echipe din școli/entități din întreaga lume, pentru a măsura lungimile umbrelor gnomonului, fiecare în locația sa geografică la prânzul solar, în aceeași zi, în apropierea echinocțiului. Participanții pot măsura în zile diferite, dar raza terestră trebuie determinată de ambele școli/entități în aceeași zi. Dacă nu există astfel de parteneri aleși direct, organizatorii proiectului stabilesc parteneri virtuali.

        La ediția 2020 a proiectului, au participat 166 de perechi de școli/entități din Argentina, Brazilia, Spania, Portugalia, Grecia, Venezuela, Uruguay, România și SUA. Măsurătorile au fost programate în perioada 11 septembrie - 09 octombrie. Toate determinările de rază terestră provenite de la perechi diferite, integrează o bază statistică din care rezultă un rezultat reprezentativ al tuturor școlilor/entităților participante la proiect. Valoarea de referință la această ediție este 6367,2 km. Cele patru echipe MiniAAS participante la această ediție, au obținut rezultate care se încadrează în marja de eroare admisă.

        Cristian Silvestru, elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Episcop Iacov Antonovici Bârlad și cel mai mic membru al echipei MiniAAS, a obținut un rezultat excepțional, având cea mai bună valoare, R = 6368 km,  înregistrată și de alte 5 echipe din lume. Cristian se remarcă prin curiozitate, înțelegere în profunzime a fenomenelor studiate, gândire creativă și imaginație. Felicitări lui și colegilor participanți la această ediție!

      Celelalte echipe MiniAAS participante: Dragoș-Gabriel Csepel, clasa a VII-a / Şcoala Gimnazială Episcop Iacov Antonovici” Bârlad; Andreea Rebeca Papuc, clasa a VII-a, Alexandra Larisa Ţibuleac, clasa a VII-a / Şcoala Gimnazială Manolache Costache Epureanu” Bârlad; Eduard Cotună, clasa a VIII-a, Marian Cotună, clasa a VI-a / Şcoala Gimnazială Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.

       Pregătirea elevilor pentru acest eveniment deosebit s-a realizat în perioada vacanței de vară 2020, în cadrul proiectului Tabăra de lângă casă. La această ediție, măsurătorile au fost efectuate separat de către echipe, și anume în apropierea locuințelor elevilor participanți.

         În calitate de profesor îndrumător în proiect, mulțumesc și cu această ocazie colegilor din Asociația Astronomică SIRIUS, participanți în calitate de profesori colaboratori:  prof. Mariana BALAN – director, prof. Georgel BRADU – director adjunct / Şcoala Gimnazială Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, prof. Adrian PROFIR.

        Prin intermediul acestui proiect, există posibilitatea conlucrării cu școli /entități din alte țări. Este de dorit ca elevii să comunice între ei, nu numai pentru a transmite date, ci și din punct de vedere cultural.

 Președinte AAS, prof. Ioan ADAM


Cristian Silvestru, micul savant de la MiniAAS, la lucru, facand masuratori
in baza carora a calculat raza Pamantului.
 




Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche