Conjuntia Jupiter Saturn, 21.12.2020


La Arad, am avut un noroc imens. Impreuna cu  cativa colegi de la astroclubul Galaxis am iesit  pe un camp de langa oras, unde ni s-au alaturat si prieteni noi. 
Din momentul in care  perechea Saturn-Jupiter a devenit vizibila, am fost lasati aproximativ 25-30 minute sa ne bucuram de aceasta superba conjunctie, dupa care norii au pus definititv stapanire pe cer.


Vanatorii de conjunctii planetare


-Toate prognozele meteo cu o saptamana inainte ne-au descurajat
-In ziua conjunctiei, a fost senin toata ziua, ceea ce ne-a dat o oarecare speranta
-Senin a fost doar pe "pata" de pe harta
-Suntem recunoscatori pentru sansa de a vedea conjunctia




-Din partea astroclubului au participat : Armand Popa cu dobsonianul Omegon 203/1000, Daniel Ghita cu SW200/1200 si Sergiu Ancateu cu luneta Levenhuk 70x400mm


-Am vazut conjunctia, Luna si Marte apoi tot cerul a fost acoperit de nori. Prin gaurile dintre nori  am reusit sa aratam oaspetilor : ET Cluster/NGC 457 din Cassiopeia si ''dubla-dubla'' Epsilon 1-2 Lyra.

Alti membri ai astroclubului au facut observatii de acasa: Torma Csaba din Dorobanti , Balint Forro Eugen din nordul orasului iar Mircea Pteancu din centrul Aradului.

Dupa ce conjunctia a fost ''eclipsata'' de catre plopi, Mircea raporteaza rezolvarea in patru componente a ''dublei-duble'' Epsilon Lyr, rezolvarea dublei Almach/Gamma And (contrast superb de culoare) si a stelei duble STF 450 cu o separatie de 6.2'', situata la Est de Alcyone, in Pleiade. Instrumentul folosit a fost newtonianul D=125mm F/4.5 la 94x/Radian 6mm.

Atasam mai jos cateva imagini ale conjunctiei.
Daca aveti norocul de cer senin in zilele urmatoare , nu uitati sa profitati de ocazie, Jupiter si Saturn se vor vedea in continuare la mica distanta aparenta reciproca.




foto Torma Csaba

foto: Balint Forro Eugen


foto: Balint Forro Eugen

foto Sergiu Alex Ancateu


Conjunctia Jupiter-Saturn la 17h 19min TLR,
foto Mircea Pteancu prin obiectivul aparatului compact Coolpix S3300





Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche