Nova in constelatia Cassiopeia V1405 Cas

O stea din zona constelatiei Cassiopeia a devenit nova, fiind observata prima data de catre un astronom amator din Japonia, pe nume Yuji Nakamura, in data de 18 martie 2021. Stralucirea novei este vizibila pe cerul noptii si poate fi observata cu un telescop de amatori sau chiar si cu un binoclu.


Animatia a fost realizata din 2 poze,prima a fost facuta pe data de 12.02.2021,si ultima pe 01.04.2021 de catre astronomul amator aradean Torma Csaba


Nova este o explozie a unei stele care face ca steaua respectivă să devină mai strălucitoare apoi să revină la forma inițială.

Novele fac parte din sisteme binare, sau duble, care se numesc variabile cataclismice . Mai demult astronomii foloseau termenul de nova (în latină nova, plural novae – nouă, noi) pentru a descrie toate corpurile cerești care deveneau brusc vizibile cu ochiul liber. Astăzi, astronomii pot să deosebească novele de supernove (asemenea novelor dar care își schimba forma inițială) cu o tehnologie numită spectroscopie.

O explozie nova este produsă în interacțiunea a două stele care sunt foarte apropiate una de cealaltă. Forța gravitațională a unei stele atrage atmosfera altei stele în propria atmosferă. Când atmosfera devine destul de densă, explodează, strălucirea fiind vizibilă cu ochiul liber. Apoi, stelele revin la forma lor inițială, relativ neschimbată. Timpul necesar unei nove pentru a ajunge la maximul de strălucire iar apoi pentru a reveni la forma inițială este variabil. Există nove rapide care ajung la maximul de strălucire în câteva zile păstrându-și strălucirea de la câteva ore la o săptămână și nove lente (de obicei cele mai strălucitoare) care strălucesc luni de zile sau chiar ani. (Wikipedia)

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche