Nova in constelatia Sagetatorul -N Sgr 2021 No.2 -V6595 Sgr

Nova in constelatia Sagetatorul -N Sgr 2021 No.2 -V6595 Sgr

Nova in Sagittarius N Sgr 2021 No. 2 = PNV J17581670-2914490, descoperit de catre astronomul Andrew Pearce (Nedlands, W. Australia), la data de 4 Aprilie 2021 folosind aparat foto Canon 1100D si obiectiv  100mm f/2.8 Coordonate (2000.0): R.A. 17 58 16.08   Decl. -29 14 56.6  In momentul descoperirii, magnitudinea novei era de 8.4 mag.

Nova poate fi observata deja cu un telescop mai mic, constelatia Sagetatorul fiind vizibila spre sud, in jurul orei 5.00AM





Nova este o explozie a unei stele care face ca steaua respectivă să devină mai strălucitoare apoi să revină la forma inițială.

Novele fac parte din sisteme binare, sau duble, care se numesc variabile cataclismice . Mai demult astronomii foloseau termenul de nova (în latină nova, plural novae – nouă, noi) pentru a descrie toate corpurile cerești care deveneau brusc vizibile cu ochiul liber. Astăzi, astronomii pot să deosebească novele de supernove (asemenea novelor dar care își schimba forma inițială) cu o tehnologie numită spectroscopie.

O explozie nova este produsă în interacțiunea a două stele care sunt foarte apropiate una de cealaltă. Forța gravitațională a unei stele atrage atmosfera altei stele în propria atmosferă. Când atmosfera devine destul de densă, explodează, strălucirea fiind vizibilă cu ochiul liber. Apoi, stelele revin la forma lor inițială, relativ neschimbată. Timpul necesar unei nove pentru a ajunge la maximul de strălucire iar apoi pentru a reveni la forma inițială este variabil. Există nove rapide care ajung la maximul de strălucire în câteva zile păstrându-și strălucirea de la câteva ore la o săptămână și nove lente (de obicei cele mai strălucitoare) care strălucesc luni de zile sau chiar ani. (Wikipedia)


Estimarea luminozitatii Novei. Astroclubul Galaxis a contribuit la estimare


Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche