Armand si Lista Herschel 400






William Herschel, asistat de sora lui Caroline la observatii si de fratele sau Alexander la construirea telescoapelor sale, a descoperit peste 2500 de obiecte ale cerului profund.
Obiectele cerului profund / Deep Sky Objects/DSO sunt astri (nebuloase planetare, nebuloase gazoase si nebuloase obscure)  sau sisteme de astri (roiuri stelare deschise, roiuri stelare globulare si galaxii) situate inafara Sistemului Solar.
In numarul din Aprilie 1976 a revistei Sky&Telescope, renumitul autor de literatura astronomica James Mullaney a chemat astronomii amatori sa initieze o miscare, un ''club'' informal destinat observarii celor mai luminoase si mai aspectuoase obiecte ale cerului profund /DSO.


James Mullaney si telescopul sau preferat, un Schmidt-Cassegrain cu apertura de 127mm F=1270mm

Propunerea lui James Mullaney i-a sedus pe membrii Astroclubului Orasului Vechi (Ancient City Astronomy Club/ACAC) din Saint Augustine, Florida . Acestia au ales pentru lista lor patru sute de obiecte dintre cele descoperite de Herschel . Dar, parca pentru a ne pune rabdarea si perseverenta la grele incercari, au decis sa includa si obiecte Herschel dificile, nu doar pe cele luminoase si spectaculoase. Obiectele alese deci de floridani in Lista Herschel 400  au gandit ei ca : '' ...vor pune la incercare observatorii cu telescoape de 150mm sau mai mari, expusi intr-o oarecare masura poluarii luminoase''.
Spre marele nostru regret, poluarea luminoasa se accentueaza in ritm galopant, in 2021 nu mai este posibil sa finalizezi Lista Herschel 400 din oras. 
Cu provocarea marsava a poluarii luminoase si cu multe altele a avut de luptat Armand Popa, colegul nostru de astroclub Galaxis. Incepand din 2 Aprilie 2018 si pana pe 18 August 2021, Armand a observat cu perseverenta, cu rabdare, alegand cu intelepciune obiectele de observat si selectand instrumentele si locul potrivit de observatii.


Armand la un Star-Party in Padurea Ceala, 30 Martie 2019,
alaturi de primul sau telescop Dobson 203x1000mm


Astfel ca la 18 August, pe la ora 5, inainte chiar de venirea zorilor, odata cu observarea galaxiei NGC 613 din constelatia Sculptorul, Armand a observat ultimul obiect din Lista Herschel 400.

                     Felicitari Armand !!!
                             




            Cer senin si spor la observatii !

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche