Astronomie urbana la ''La Bottega'', Duminica 15 August 2021

La Bottega si Astroclubul Galaxis au organizat Duminica 15 August 2021, incepand de la  ora 18:00  un eveniment de astronomie urbana care a debutat cu expozitia de astrofotografie a colegilor nostri de astroclub: Torma Csaba, Balint Forro Eugen si George Scrob. Fotografiile au fost expuse pe terasa La Bottega unde au putut fi admirate de clientii localului.  Apoi a avut loc o sesiune de observatii astronomice prin telescop, incepand de la  ora 19:00.

Instantaneu de la observatii, de dupa lasarea intunericului


Iata mai jos observatorii si instrumentele folosite de ei la efectuarea observatiilor:
- reflectorul Newton ''Skywatcher'' D=200mm cu focala F= 1200mm pe montura EQ5 al lui Torma Csaba
- telescopul reflector Newton ''Omegon'' D=203mm cu focala F=1000mm pe montura Dobson a lui Armand Popa
- reflectorul Newton ''Explore Scientific'' pe montura  Dobson Ultra Light D=305mm F=1525mm  a lui Daniel Babutau
- reflectorul “Skywatcher” D=100mm F=400mm pe montura mini Dobson a lui Luca Novacean
- reflectorul Newton ''National Geographic'' D= 114mm F = 900mm a lui Torok Daniel
- telescopul reflector D=150mm F=750mm, pe montura Eq5 a colegului nostru Varga Istvan de la Astroclubul Mures din  Targu Mures. Istvan a participat la Tabara astronomica de la Tarjan din Ungaria si , aflat in drum spre casa, a facut o vizita camarazilor de hobby astronomic de la ''Galaxis''. 
Ii multumin lui Istvan pentru vizita, pentru prezenta si implicare, pentru seara frumoasa de observatii petrecuta impreuna !


Au fost observate urmatoarele obiecte ceresti:
Luna cu muntii si craterele sale, indeosebi cele din apropierea terminatorului, unde a putut fi observata gama ''aproape infinita'' de detalii ale reliefului selenar
 -planeta Jupiter cu cei patru sateliti galileeni (Io, Europa, Calysto si Ganymede)
- planeta Saturn cu inelele sale si satelitul Titan
- din Universul sideral a fost observata steaua dubla Albireo din constelatia Lebada, cu superbul ei contrast de culoare dintre cele doua stele, una oranj si cealalta albastra.

Prezentarea a starnit un mare interes, dovedit prin numarul mare de participanti, estimat la peste 200 persoane: clienti ai terasei, trecatori, parinti cu copii, oameni care au vazut pe FB anuntul actiunii  comune a astroclubului si a prietenilor nostrii de la “La Bottega”.
Au  existat momente cand s-a format rand lung de asteptare la fiecare telescop; de la cei aflati la ocular auzindu-se frecvent exclamatii de uimire si incantare. Am incheiat observatiile la miezul noptii.

Daca te intereseaza cerul si tainele lui sau ai acasa vreun omulet aflat la varsta marilor intrebari, urmareste situl si pagina FB a Astroclubului Galaxis si hai si tu data viitoare, sa participi la calatoria noastra vizuala spre stele. Te asteapta acolo, in noapte, numai lucruri reale, nimic virtual: telescoapele din metal si din sticla maiestrit prelucrata, Pamantul de sub picioarele noastre, cerul instelat de deasupra capetelor noastre si ploaia de lumina astrala din oculare. Iar terasa La Bottega iti ofera bunatati mai pamantesti, dar atat de necesare si ele!

A fost o intalnire interesanta si care a dovedit din nou existenta unui viu interes in randul publicului pentru tematica astronomica.
Multumim in mod deosebit lui Bogdan si  tuturor celor de la La Bottega pentru colaborarea perfecta, pentru rabdarea, amabilitatea si entuziasmul cu care s-au implicat in reusita actiunii noastre comune ! 

Va prezentam mai jos ''filmul'' prezentarii astronomice !

**Toate fotografiile facute de George Scrob ale acestui eveniment, pot fi descarcate aici


Afisul evenimentului 

Luna

Uau!Dobsonianul 203x1000mm


Reflectorul 200x1200mm
Dobsonianul 305x1520mmNewtonianul 150x750mm pe montura Eq5


Dobsonianul 100x400mm


Reflectorul 114x900mm, in stanga lui Eugen Balint Forro

Expozitia de astrofotografii pe terasa La Bottega

Astrofotografiile expusePrietenul nostru Varga Istvan si newtonianul sau 150x750mm

Intrarea pe terasa La Bottega, cu astrofotografii

Danile Babutau si dobsonianul sau 305x1520mm

Alte astrofotografii


Podul pietonal peste Mures si iluminatul sau excesiv si inutilIarasi ''uau'' !


Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche