''Lumina stelelor'', observatii la Maltaret, 20 Martie 2024

Miercuri, 20 Martie a.c. , Astroclubul Galaxis a sustinut prima actiune de observatii astronomice cu larga participare din acest an. Observatiile au fost anuntate in dimineata zilei pe pagina de Facebook a astroclubului si au inceput in jurul orei 19:30.

ne uitam la cometa 12P/Pons-Brooks


Membrii participanti, impreuna cu telescoapele lor, au fost :

- Armand Popa cu telescopul Omegon D= 203mm F/5 pe montura Dobson de construtie proprie

- Ionel Lupulesc cu reflectorul Sky Watcher D= 203mm F/5, pe montura Omegon Push To si vizor binocular 

- Andrea Potocean cu reflectorul Dobson Sky Watcher D=200mm F/6

- George Scrob cu echipament de astrofotografie

- Andrei Pop, elev,  cu reflectorul Sky Watcher D= 130mm F/5 pe montura Virtuoso GTI 

- Mircea Pteancu cu newtonian D= 148mm F/5 pe montura ''pipe'' de constructie proprie


Locatia folosita pentru observatii a fost malul lacului Maltaret din Padurea Ceala din Sud-Vestul orasului Arad. Observatiile au fost deschise publicului.

locul de observatii de langa lacul Maltaret, padurea Ceala



Ca si in alte dati, nu am facut o numaratoare exacta a numarului de participanti din partea publicului dar estimam ca am avut in jur de 30 - 40 vizitatori.







Obiectele ceresti observate au fost:

Sistemul Solar

- Planeta Jupiter pe care au fost bine vizibile benzile de nori si cei patru sateliti galileeni ai sai: Callisto si Europa la Est si Io si Ganymede la Vest.

- Planeta Uranus care a fost descoperita in luna Martie a anului 1781, deci acum 243 de ani, de catre astronomul amator William Herschel.

- Cometa 12 P/ Pons-Brooks, aflata la mica altitudine pe cerul vestic. Si aceasta cometa ne aminteste despre un astronom amator si anume despre Jean Louis Pons care a devenit cel mai mare descoperitor de comete din istorie, numarand 37 de descoperiri. Cometa pe care am observat-o Miercuri, este una dintre cometele periodice descoperite de Pons, cel care a fost la inceput doar portar al observatorului astronomic.

cometa, fotografiata de colegul nostru Csaba Torma. La Maltaret, prin telescoapele noastre am putut observa doar coma si miezul, dar cei cu ochiul mai sensibil au putut identifica si coada cometei


- Luna, iluminata la 83% nu putea lipsi de pe meniul de observatii cu ale sale nenumarate cratere, cu muntii, vaile si celelalte forme de relief selenar excelent vizibile in telescoape.


Obiecte Deep Sky

- Roiul stelar M45 , Pleiadele sau Closca cu pui, care este adesea confundata cu constelatia Carul Mic

- Alte roiuri stelare deschise care ne-au incantat privirea au fost M41 din Canis Major si cele trei roiuri celebre din Auriga : M37 - M36 - M38. Participantii cu buna acuitate vizuala au observat si roiuri stelare mai micI sau mai slab luminoase precum NGC 1907 si NGC 1981.

- Marea Nebuloasa din Orion cu steaua multipla Trapezium si cu stelute foarte mici, ''nou'' formate in nebuloasa

- Stelele duble si multiple au fost observate si exemplificate prin Alcor- Mizar / Zeta UMa, Mintaka / Delta Ori, Sigma Ori si STF 761 din acelasi camp vizual

- Cerul puternic iluminat de Luna a impiedicat observarea obiectelor slab luminoase. Cu toate acestea, participantii au avut ocazia sa vada cu uimire galaxiile M81/ Bode Galaxy si M82/ Galaxia Trabucul din Ursa Mare.

- Membrii astroclubului au testat in timpul observatiilor echipamente noi : dobsonianul Sky Watcher D= 200mm al lui Andrea, newtonianul D= 148mm al lui Mircea, ocularele Planetary ale lui Mircea si Andrei. Astfel au fost rezolvate si separate stelele Eta Ori/ 1,8'' , 52 Ori/ 0,97'' in Orion.

Tot in Orion a fost vizibila steaua E din Trapezium iar in constelatia Leo a fost rezolvata, fara separare, steaua  dubla Omega Leo/ 0,94'' care a fost pentru o vreme, in secolul XIX, cea mai stransa stea dubla cunoscuta.

Multumind si felicitand toti participantii , dorim in viitor sa ne intalnim din nou sub lumina stelelor !


Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche