O superbă auroră boreală a fost vizibilă și din Arad în noaptea de vineri, 10 spre 11 mai 2024. Mai mulți membri ai Astroclubului Galaxis au observat și fotografiat aurora, un fenomen destul de rar la latitudinea noastră
|
Foto: Torma Csaba |
Aurora boreală este un fenomen luminos care apare în emisfera nordică și este cauzat de interacțiunea particulelor solare cu câmpul magnetic al Pământului. De obicei, este vizibilă în regiunile situate la nord de paralela 60°, cum ar fi Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Scoția, Groenlanda, Rusia, etc.
Cu toate acestea, din când în când, aurora boreală poate fi observată și în regiuni mai sudice, inclusiv în țări ca România. Acest lucru se întâmplă în special atunci când activitatea solară este deosebit de intensă (Aurore boreale au mai fost vizibile din țări cu latitudine joasă, doar că nu au fost la fel de intens mediatizate ca în zilele noastre. Soarele are un ciclu de 11 ani, iar în perioadele cu activitate maximă, pot fi observate aurore și mai la sud decât în mod obișnuit)
În noaptea de 10 spre 11 mai, am primit materie expulzată în urma unei explozii solare puternice, care a trimis o cantitate mare de particule solare către Pământ, ceea ce a cauzat o perturbare semnificativă în câmpul magnetic al planetei. Ca urmare, aurora boreală a fost vizibilă și din locuri neobișnuite, cum ar fi România.
|
Acest grup de pete solare, denumit AR 3664, (partea dreapta jos) a fost sursa aurorei boreale. Grupul de pete a produs câteva erupţii solare moderate până la puternice, începând de miercuri dimineaţă. Foto: Torma Csaba |
Erupție solară
cum se formează aurora
|
despre culoarea aurorei |
Cum am văzut aurora? "În seara zilei de 10 mai, am primit pe telefon alerte de furtuni geomagnetice prin aplicația Space Weather. După lăsarea întunericului, am decis să ies pe un câmp de la marginea orașului. După jumătate de oră de așteptare și observații generale astronomice cu un binoclu Lacerta Explorer 10x50, am început să observ spre nord o lumină albicioasă, ce semăna cu un nor luminat de becuri stradale, lângă care a apărut brusc o coloană de lumină tot albă. În câteva minute, cerul a început să devină roșiatic, iar acest fenomen se intensifica, până când toată zona de Nord a devenit puternic luminată în roșu, cu coloane de lumină albe. La orizont, cerul avea o nuanță verzuie. A fost un spectacol care a ținut aproximativ jumătate de oră, dar pe care nu-l voi uita toată viața. Am făcut doar câteva fotografii, știind că internetul oricum va fi plin de imagini mult mai bune decât aș putea eu să fac, așa că am decis să trăiesc acest moment inedit la maxim...." -Armand Popa
'' Ultima stea variabila observata in noaptea de 10/11 Mai a fost Delta Scorpii, ora notata fiind 00:53 ODV, adica 21:53 UTC. Fiind gata cu ''munca'', am trecut la ''distractie'' care pentru mine inseamna : DSO si stele duble . Am observat cateva obiecte spectaculoase precum M13, M92, M12, M10, M57 si Epsilon 1-2 Lyrae, Izar, Lambda Oph. La stele variabile folosesc reflectorul anume construit D= 148mmx750mm si binocluri. Pe la ora 1:30 ODV, tocmai rezolvasem dubla Delta Cyg cand m-am indepartat de ocularul Radian 5mm care asigura marirea de 150x, cu gandul de a-l schimba cu XCel 25mm pentru 30x. Aveam de gand sa scanez cu reflectorul , campurile stelare minunate din preajma lui Sadr, Cygnus.
Ei bine, acea scanare n-a mai avut loc !
Intors cu fata spre Est, am constatat ca cerul avea o puternica nuanta rosiatica. Noroc ca nu apucasem sa scot ocularul Radian 5mm din focuser - puteam sa-l scap de supriza- deoarece , intorcandu-ma contrariat spre Nord, am vazut ca tot cerul ''luase foc'', luminat de o lumina rosie intensa, foarte bine vizibila, in ciuda poluarii luminoase excesive. Lumina era cea mai intensa si ajungea la altitudini de peste 50-60 grade, pe un sectorul centrat pe PA = 20-25 grade. Cu intensitati variabile insa, lumina aurorei se vedea de la Est pana la Vest.
Am facut multe poze cu telefonul AllView dar acesta are o camera nepotrivita pentru lumini de noapte, doar una a surprins cat de cat o imagine a aurorei. Vizual, aceasta a fost mult mai bine vizibila, asa cum se vede in fotografiile celorlati ''galactici'' si pe care am placerea sa-i felicit !
Aurora a mai razbatut de multe ori prin porcaria iluminatului public aradean, o rusine si un afront adus Naturii si lui Dumnezeu, cu toate becurile acelea instalate la radacinile pomilor ca sa ilumineze fundul pasarilor devenite insomniace sau sa ilumineze de jos in sus, ( ''arhitectonic'' se numeste in limbajul pacalicilor care ocupa birourile de la Urbanizare), tencuiala cazatoare a cladirilor care nu au fost renovate de multe decenii.
Dar sa revenim. Aurora a avut mai multe izbucniri sau reveniri pana la ora doua cand ''m-am retras in cazarma''. A fost o experienta foarte interesanta !'' - Mircea Pteancu
Mai jos fotografiile membrilor astroclubului Galaxis din Arad (din oraș și împrejurimi)
|
Foto: Armand Popa |
|
Foto: Ioan Lupulesc (Locatia: Italia, Comacchio Ferrara)
|
Foto: Mircea Pteancu
Trimiteți un comentariu