Ziua Astronomiei 2024 - O seară de neuitat pentru pasionați și curioși

Ziua Astronomiei este sărbătorită de două ori pe an, iar în acest an, ediția de primăvară a avut loc pe 18 mai 2024. Evenimentul a coincis cu „Noaptea Muzeelor”, ceea ce a oferit astroclubului nostru oportunitatea de a contribui cu un eveniment inedit și la această celebrare.




Gazdele noastre, prietenii de la ''Bottega Beer&Grill'', ne-au oferit locația și sprijinul necesar pentru acest eveniment. Participarea a fost impresionantă, peste 150 de persoane venind să descopere  prin telescop  minunile Universului  și să fotografieze Luna cu propriile telefoane mobile.

Participanți și contribuții:

Robert Noghiu cu familia, au adus telescopul dobsonian ''Heritage'' 100x400mm. Deși mic, telescopul a oferit imagini spectaculoase, concurând cu succes alături de telescoapele mai mari.

Roxana Luca-Vasile și soțul ei au prezentat astrele prin dobsonianul lor, ''Orion'' 203x1200mm. Publicul a fost fascinat de imaginile incredibile ale Lunii, iar cei doi, din cauza interesului enorm, nu au avut timp nici măcar pentru o scurtă pauză.

Csaba Torma, binecunoscutul astrofotograf arădean, a folosit telescopul ''TS Photoline'' pentru a ajuta vizitatorii să captureze imagini superbe ale Lunii cu telefoanele lor. Este unul dintre telescoapele cu care ne încântă cu imagini deosebite ale Universului pe pagina web a observatorului sau din Dorobanți, .

Mircea Pteancu a captivat publicul cu poveștile sale despre stele și Astronomie, utilizând dobsonianul sau artizanal 125x865mm, numit „Rățușca cea urâtă”.
Luna, cu spectaculosul sau relief, a fost desigur unul din atractiile serii. Dar au fost observate si alte obiecte precum roiul sferic Messier 13 din constelatia Hercules, roiul deschis Steph 1 si nebuloasa planetara Messier 57 din Lyra.
Stelele duble sau multiple precum Regulus / STFB 6 din Leul si Alcor- Mizar/ STF 1744 din Ursa Mare au incantat pe toata lumea. 
Iar curiosii cu vederea buna au admirat stelele duble si multiple cu separatii mai stranse precum Algieba / STF 1424 din Leul, Beta Lyr / STFA 39 din Lyra si Polaris / STF 93 din Ursa Mica. 
Albireo / STFA 43 a smuls strigate de uimire cu contrastul ei superb de culori.
Iar cei cu vederea foarte buna au putut sa se delecteze cu ''dubla-dubla'' Eps 1-2/ STF 2382 AB -STF 2383 CD din Lyra.
Un obiect vizionat cu mare interes a fost steaua Arcturus care se vedea in ocularului telescopului ca o stea singulara, insotita, doar prin efectul de perspectiva cosmica, de o steluta de magnitudinea 6.
Pentru vizitatori a fost o surpriza sa afle ca lumina stelei Arcturus, care le-a impresionat retina un minut mai devreme, a pornit spre Pamant in anul 1986. Si mai uimitoare este dimensiunea uriasa a acestei stele: daca s-ar afla la aceeasi distanta ca si Soarele, diametrul lui Arcturus ar fi cel putin egala cu distanta de 12 grade dintre stelele Dubhe si Merak din Ursa Mare. Aceste stele de comparatie,  indicate cu laserul , s-au vazut in preajma Zenitului in timpul observatiilor.


Sergiu Ancateu a folosit luneta de 102mm și focala de 500mm pentru a ajuta oamenii să fotografieze Luna cu telefoanele mobile, la fel ca și Csaba si pentru a observa roiul M13 din Hercules si nebuloasa planetara M57 din Lyra.

Armand Popa, organizatorul evenimentului, a prezentat colecția sa de meteoriți, care include mostre din aproximativ 20 de căderi. 
De asemenea, a introdus în premieră in Romania experimentul „Cum miroase universul”, o activitate care a avut un succes nesperat de mare și a pus la dispozitie ochelari VR, de care copiii s-au bucurat enorm. 
Experimentele de inducția electromagnetică, menite a ilustra mecanismul formarii aurorelor boreale a starnit de asemenea un interes deosebit.

Daniel Torok și Dan Codre au susținut evenimentul fără telescoape, dar cu un entuziasm greu de egalat. Daniel a adus câțiva meteoriți din colecția sa, iar Dan a ajutat cu o pereche de ochelarii VR.


Ziua Astronomiei 2024 a fost, așadar, o reușită deplină, oferind participanților o experiență de neuitat și consolidând interesul acestora pentru Astronomie !
Multumim tuturor vizitatorilor, organizatorilor, membrilor participanti ai Astroclubului Galaxis si gazdelor ''Bottega Beer&Grill'' pentru aceasta seara petrecuta intre stele si prieteni ! 


Mai jos sunt câteva poze de la eveniment. Mulțumim prietenilor noștri de la "Bottega Beer&Grill" și pentru fotografii.

















































































Iar, în încheiere, o poveste între prieteni.



Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche